Hey Sexy!

2011, een tripje naar Parijs. Met drie vriendinnen sta ik in de metro, op weg naar La Sorbonne. Het is stampvol en zij staan iets verderop in de wagon dan ik. De jonge man die voor me staat kijkt me regelmatig doordringend aan, maar ik doe net of ik alleen de metroplattegrond aan de wand zie.

Ineens voel ik twee vingers op mijn decolleté die langzaam naar beneden glijden over mijn donkerblauwe jurkje. Geschrokken en versteend kijk ik de man aan, die grijnzend zijn vingers nog wat verder in de stof duwt. Pas wanneer zijn vingers mijn navel bereiken, kan ik me weer bewegen en wurm me door de mensen naar mijn vriendinnen, wat me een aantal boze blikken en Franse protestkreten oplevert. Een paar minuten later stap ik met bonkend hart de metro uit. Wat gebeurde daar nu net? Ik voel me vies, en niet alleen vanwege de hittegolf en zweetlucht om me heen die Parijs gedurende die dagen teistert.

Mijn naam is niet ‘Hey Sexy‘ en ‘Wij overdrijven niet‘. Twee artikelen die de afgelopen week viral gingen en waardoor het bovenstaande voorval me weer te binnen schoot. Nog steeds herinner ik me elk detail, al weet ik niet meer of ik het überhaupt aan m’n vriendinnen vertelde toen we weer boven de grond kwamen. Te verbluft? Een schaamtegevoel? Ik zou het je niet kunnen zeggen. Wel heb ik me afgevraagd of ik hem aanleiding had gegeven. Had ik hem te vaak aangekeken? Was mijn jurkje te bloot? Nu – vier jaar later – weet ik donders goed dat dit niet het geval was, dat er simpelweg een handjevol rotte appels rondloopt dat met dergelijke ‘pleziertjes’ van een paar seconden niet doorheeft dat anderen dat wellicht levenslang met zich meedragen.

Mijn naam is niet ‘Hey Sexy’

De metroman bleek de voorbode voor meer van zulke ‘mannen’. Exemplaren die in de kroeg duidelijk expres even met hun elleboog tegen je voorgevel aanstoten als ze langslopen of ongevraagd hun hand langs je kont laten glijden, de man die zijn piemel liet zien toen ik eens door het fietstunneltje naar mijn appartementje liep, een andere man die “Hey, neuken?” riep toen ik langsfietste, tienerjongens die “tietuh!” scanderen als je langsloopt; en waarom?

Het blijft zorgwekkend dat dergelijke gevallen vaak met een lachertje worden afgedaan, dat we zulke voorvallen – of die dingen je nu als man of vrouw overkomen – maar als een compliment moeten zien en áls we onze zorgen over dit onderwerp uitspreken, gelijk worden afgedaan als ‘flauw wijf’ of ‘vieze feminist’. Zo kwamen op de twee genoemde artikelen van hierboven, geschreven door medeblogster en leeftijdsgenote Yasmine, onder andere twee flauwe anti-columns van twee mannelijke 40+’ers, die duidelijk haar punt misten en haar afschilderden als ‘mevrouw truttenbol’.

We hebben nog een lange weg te gaan…Wat vind jij hiervan?

Reageer op dit bericht

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.