DeBroekriem helpt bij het vinden van werk

Afgestudeerd maar nog geen baan gevonden? Je bent niet de enige. De werkloosheid is hoog, de kloof tussen arbeidsmarkt en opleiding breed. Stichting DeBroekriem springt tussenbeide. Het platform voor en door werkzoekenden komt naar Tilburg.

Het is dringen op de arbeidsmarkt. Tienduizenden vers afgestudeerden melden zich ieder jaar weer aan de poorten van werkend Nederland. Op één vacature komen doorgaans honderden sollicitatiebrieven binnen. In deze krapte blijven afgestudeerden vaak hangen in een bijbaan, of gaan onder niveau werken. “Ze willen de arbeidsmarkt wel bestormen, maar weten niet hoe,” zegt projectmanager Annemieke Methorst van stichting DeBroekriem. De stichting wil werkzoekenden inspireren en in beweging zetten.

Wat moeten afgestudeerden doen?
“Vooral moeten ze leren netwerken. Als je achter je laptop zit en brieven blijft sturen, ontdek je vanzelf dat dat niet de methode is. Stuur die brieven, maar ga daarnaast ook naar bijeenkomsten van bedrijven waar je zou willen werken. Laat zien dat je werk zoekt. En realiseer je dat je niet de enige bent die nu thuiszit. Wij zeggen: kom in contact met anderen. Zoek elkaar op, in plaats van elkaars concurrent te zijn. Daar willen wij bij helpen, we zijn een community van werkzoekenden die samen sterker staan.”

“Zoek elkaar op, in plaats van elkaars concurrent te zijn.”

Wat doen jullie dan precies?
“We willen afgestudeerden uit de collegemodus halen, van het luisteren en informatie opzuigen naar actief meedoen. We geven sollicitatieworkshops en netwerkbijeenkomsten, gericht op het vinden van werk. Bovendien zijn wij voor werkzoekenden, door werkzoekenden. Al onze medewerkers zijn vrijwilligers die zelf ook op zoek zijn naar een baan. Bij ons kunnen ze bezig blijven en ervaring opdoen.”

Jullie aanpak is succesvol?
“Dat is wat we zien. Mensen krijgen er een actieve houding van. Ze komen hun huis uit, achter de laptop vandaan. Ze ontmoeten nieuwe mensen.”

Wat kunnen we in Tilburg van jullie verwachten?
“Drie september aanstaande houden we onze kick-off, met een workshop sociale media. Daarnaast hebben we met de gemeente afgesproken dat we in ieder geval een aantal workshops gaan geven. We werken samen met de gemeente, omdat deze jonge doelgroep ook voor hen lastig te bereiken is. Het is afwachten of het hier ook aanslaat. Overigens zoeken we nog meer event-managers in Tilburg.”

Sociale media zijn belangrijk voor de werkzoekende?
“Het is één van de onderwerpen die je op orde moet hebben. Het kan vaak beter. Veel afgestudeerden moeten bijvoorbeeld nog een LinkedIn-account aanmaken. Tijdens de workshop komt aan bod hoe je kunt netwerken via je profiel, hoe je bij de juiste connecties komt om aan een baan te komen.”

DeBroekriem was al actief in vijftien andere steden in Nederland. De kickoff in Tilburg wordt donderdag 3 september gehouden in de Hall of Fame. Deelname is gratis, aanmelden kan op de website. Geïnteresseerden kunnen zich daarna kosteloos inschrijven bij DeBroekriem. De stichting vraagt geen inschrijfgeld of contributie. Leden betalen uitschrijfgeld, nádat ze een baan gevonden hebben.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.