Student niet vijf jaar vast aan kamer

Studenten zitten toch niet vijf jaar vast aan hun kamer. Dat leek even het geval bij het wetsvoorstel ‘doorstroming huurmarkt’. Na het Kamerdebat over de nieuwe huurwet werd besloten om het voorstel aan te passen.

Bij de oude wet konden studenten voor een langere periode een kamer huren. De nieuwe wet moet de doorstroming van de huurmarkt bevorderen, vandaar dat studenten nu een kamer kunnen huren voor een periode van maximum vijf jaar. Echter was dat nieuwe wetsvoorstel niet helemaal correct. Daarin stond namelijk dat voor die periode van vijf jaar de huur niet kan worden opgezegd door de huurder, ook niet als je op kamers woont.

De LSVb liet daarom eerder deze week weten niet verheugd te zijn over het voorstel. Studenten zouden dan vastzitten aan de woning voor vijf jaar. Tot die conclusie kwamen ook de Kamerleden. Dus is het voorstel aangepast. ‘Als het onmogelijk is om het tijdelijk huurcontract tussentijds op te zeggen worden huurders op een onredelijke manier gedwongen om het huurcontract uit te dienen. Hierdoor worden ze teveel belemmerd in hun mogelijkheden tijdig een nieuwe woonruimte te vinden’, zo is in de toelichting van het amendement te lezen.

Het nieuwe wetsvoorstel is gunstig voor de internationale studenten. Bij de contracten die op dit moment voor uitwisselingsstudenten worden gebruikt gelden geen maximumhuurprijzen. Dat is bij de nieuwe tijdelijke contracten wel het geval. Daardoor wordt huren voor hen mogelijk goedkoper.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.