Data Science-opleiding naar Jeroen Bosch vernoemd

Vanaf eind volgende week is het voor studenten mogelijk om zich in te schrijven op de Jheronimus Academy of Data Science (JADS). De opleiding data science is een samenwerking van onder andere TU/e en TiU. 1 september gaat de JADS van start.

De partijen hebben er voor gekozen om te verwijzen naar de schilder Jeroen Bosch. Bosch gaf op vindingrijke wijze invulling aan bestaande motieven en bedacht een reeks van nieuwe composities. Jan Mengelers, collegevoorzitter TU/e: “Dit innovatieve vermogen vinden we terug in het data science initiatief. De samenwerking van enerzijds een technische universiteit in Eindhoven en anderzijds een mens- en maatschappij universiteit in Tilburg maken de aanpak en invulling uniek.”

De masteropleiding wordt gehuisvest in het Mariënburgklooster. In Tilburg en Eindhoven zijn de bachelors te volgen. Volgens Koen Becking, collegevoorzitter van Tilburg University, is het initiatief van groot belang voor het bedrijfsleven, overheden en de regio. Becking: “Die staan te springen om wetenschappelijk opgeleide data scientists. Het initiatief laat zien dat onze universiteiten zich bewust zijn van hun maatschappelijke rol.” Uit stakeholdersonderzoek van Brainport blijkt dat er jaarlijks zeker driehonderd nieuwe data scientists nodig zijn in Zuidoost-Brabant.

Wereldwijd wordt er dagelijks 2,5 terabyte data geproduceerd. 90% van deze data is nog niet gestructureerd. Data science kan via het analyseren van deze data bijdrage leveren in de verbetering van onder meer mobiliteit, afvalproblematiek, gezondheidszorg, veiligheid en de afstemming tussen marktvraag en -aanbod. Ook economische ontwikkelingen kunnen beter voorspeld worden.

Voor het academisch jaar ’16/’17 is er plaats voor tachtig bachelor studenten en veertig master deelnemers. De studies maken deel uit van een samenwerking tussen provincie Noord-Brabant, gemeente Den Bosch, Tilburg University en TU Eindhoven.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.