Leenstelsel heeft grotere gevolgen dan gedacht

De inschrijvingen voor het hoger onderwijs dalen sneller dan verwacht. Dat komt door het invoeren van het leenstelsel. Volgens een nieuw document is de daling in sommige gevallen zelfs hoger dan 10 procent.

Dat schrijft het Ministerie van Onderwijs. Onlangs verscheen ‘De Staat van het Onderwijs 2015’. een rapport dat aangeeft dat de ongelijkheid in het onderwijs alleen maar zou toenemen. Uit een intern rapport van OCW blijkt nu dat de daarin getrokken conclusies nog een heel stuk scherper zijn. “Wat minister Bussemaker eerder afdeed als ‘spookverhalen’ en ‘bangmakerij’, blijkt nu bittere waarheid”, schrijft ScienceGuide. ‘De Staat van het Onderwijs’ hanteert cijfers tot 2013. Het nieuwe document analyseert de instroom tot 2015.

Het 193-bladzijdes tellende interne document laat vooral zien dat jongeren uit gezinnen met lage inkomens, eerste generatiestudenten, niet-westerse allochtonen en kinderen uit kwetsbare milieus de grootste daling vertonen. Stefan Wirken, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, zegt: “Het Nederlandse hoger onderwijs is er voor iedereen. We moeten als samenleving de verantwoordelijkheid nemen om het hoger onderwijs ook voor iedereen toegankelijk te houden.”

Univers schreef eerder over dit onderwerp.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.