Prestigieuze ERC-beurs voor dr. Nadezhda Purtova

Het is de droom van elke onderzoeker: een beurs toegekend krijgen, het liefst zo groot mogelijk. Voor dr. Nadezhda Purtova van het Tilburg Institute for Law, Technology and Society (TILT) is deze droom werkelijkheid geworden. Zij kreeg een ERC Starting Grant van bijna €1,5 miljoen toegekend. Maar waar gaat zij al deze centen precies aan besteden?

Purtova richt zich al jaren op privacy- en databeschermingswetgeving. Volgens haar is deze wetgeving echter nog erg in gebreke. “Het probleem dat mijn interesse wekte, is dat deze bescherming gebaseerd is op één concept, namelijk het concept ‘personal data’, ofwel ‘personally identifiable information’ en dat het gehele beschermingssysteem staat of valt afhankelijk van hoe toepasbaar dit concept is.” Dit is volgens Purtova problematisch. Zij is namelijk van mening dat vandaag de dag alle data terug te leiden zijn naar een persoon. Dit zou betekenen dat elke vorm van bestaande data gereguleerd zou moeten worden, omdat alle data onder ‘personal data’ zouden vallen. “Zo’n systeem is onwerkbaar en verliest daardoor ook zijn kracht. Daarom kan het concept ‘personal data’ niet langer de maatstaf zijn van databescherming en moeten we op zoek naar een ander concept dat deze rol kan vervullen.”

Het onderzoek

Over een periode van maar liefst vijf jaar zal Purtova een eigen team opbouwen om haar onderzoek uit te voeren. “Ik hoop samen met mijn team een ander informatie-gerelateerd concept te vinden dat de rol kan vervullen die tot dusver door het concept ‘personal data’ is vervuld.” Volgens Purtova heeft de wet moeite met het bijhouden van de snel ontwikkelende informatietechnologieën. “Over vijf tot tien jaar zal het mogelijk zijn om uit elke vorm van data persoonlijke informatie te halen. Dit zal het systeem van databescherming in doen storten. Tegen die tijd hoop ik een goed alternatief te hebben, dat toegepast kan worden door beleidsmakers binnen en buiten Europa.”

Ongeloof

Hoewel de gemiddelde leek €1,5 miljoen waarschijnlijk liever anders zou besteden, kan Purtova haar geluk niet op. “Toen ik de brief ontving heb ik een collega gevraagd het nog een keer na te lezen, voor het geval ik het verkeerd gelezen had. Dit is een gigantische stap in mijn carrière. Ik kan zo een fundamenteel onderzoek doen dat me zeer interesseert en dat het gehele perspectief zou kunnen veranderen binnen het vak databescherming. Meer kan ik me niet wensen!”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.