Wat doet hoogleraar theologie Van Geest bij de economen?

Wat doet hoogleraar theologie Van Geest bij de economen?

De Tilburgse hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest wordt deeltijdprofessor aan de economiefaculteit van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. We vroegen hem wat een theoloog te zoeken heeft bij economen.

Professor Van Geest, u bent benoemd als parttimehoogleraar theologie en economisch denken aan de faculteit der wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit. Zijn de economen zo schaars geworden dat ze in Rotterdam overstappen op theologen?

Daar wordt dan gesproken over begrippen als schuld, vertrouwen en hoop, die zich op het grensvlak bevinden van economie, theologie en filosofie. In Rotterdam vonden ze dat dit ook belangrijk was voor studenten en daarom hebben ze me een leerstoel aangeboden.”

Wat kan de theologie toevoegen aan een economische discussie?

“Een goed voorbeeld van vroeger is de theoloog Gabriël Biel die in de vijftiende eeuw schreef over de werking van geld. Dat boek is later heruitgegeven door een humanistische auteur, maar die liet de passages over de duisterheid in menselijke drijfveren eruit. Als theoloog kan je de vraag stellen: is dit wel goed? Hoort de vraag naar goed en kwaad er niet bij? Ik wil daar niet belerend in zijn, maar je kunt wel een ander perspectief aanbieden.

Kerkvader Augustinus is ook iemand uit de theologie die veel heeft gereflecteerd op economische onderwerpen. Te weinig bezit hebben, zei hij, is slecht, want het maakt dat je je voortdurend zorgen maakt. Te veel hebben echter is ook niet goed, want dan ben je bang dat je het verliest. Beiden vormen brengen dus eenzelfde angst voort: een angst die je weghoudt van waar het in het leven werkelijk omgaat: liefde geven en ontvangen.”

Met het Tilburgse onderwijsprofiel willen we ook meer kruisbestuiving tussen vakdiscipline en bredere vorming vanuit het denken van theoloog en econoom Martinus Cobbenhagen, grondlegger van onze universiteit. Ligt het niet voor de hand om in Tilburg de economen te onderwijzen?

“Wist je trouwens dat Cobbenhagen gepromoveerd is in Rotterdam? Maar zeker, in Tilburg blijf ik het grootste deel van de tijd werkzaam en daar wil ik dit ook doen Twee keer per jaar spreek ik wel bij TIAS, maar ik hoor het heel graag wanneer andere faculteiten ook willen samenwerken.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.