Geen zorgen over coronavirus op campus TiU

Het coronavirus verspreidt zich over de wereld. Lopen studenten en medewerkers van Tilburg University gevaar? En welke maatregelen worden genomen om risico’s te verkleinen?

Beeld: DimaBerlin / Shutterstock

Het coronavirus verspreidt zich door China en over de wereld. Het is al opgedoken in Frankrijk, Duitsland en meer dan tien andere landen. In Nederland is nog geen geval bekend, toch komt het steeds dichterbij. Ook de Tilburgse campus kan als potentiële broeihaard niet buiten beeld blijven. Er lopen veel mensen rond op een relatief klein terrein. Wat als iemand met het virus hier opduikt?

De kans bestaat. De universiteit verwelkomde vorige week nog een groep nieuwe studenten, waaronder enkele uit China. Komen zij uit risicogebieden, is er contact geweest met deze studenten? “Het advies van het RIVM en de overheid is om mensen zich zelf te laten melden bij de huisarts, als ze last hebben van verschijnselen zoals ademhalingsproblemen en koorts,” zegt woordvoerder Tineke Bennema. Toch heeft de universiteit besloten contact op te nemen met alle studenten die in deze periode op de universiteit zijn aangekomen.

Studenten en medewerkers die vanaf begin december in Wuhan zijn geweest, of die daar nu zijn, wordt verzocht zich te melden. Medewerkers kunnen dat doen bij een contactpersoon, studenten nemen contact op met de studentendecaan. Ook met vragen en voor advies kunnen zij daar terecht. Er zijn nog geen meldingen geweest.

Achtergebleven in China

Verder van huis zitten mogelijk ook studenten en medewerkers. Vanwege het Chinese nieuwjaar zullen meerdere studenten naar China afgereisd zijn. Privéreizen kan de universiteit niet in kaart brengen, laat Bennema weten. Wel is duidelijk dat er één PhD-kandidaat in Wuhan is achtergebleven, de Chinese stad die op slot ging nadat het virus daar opdook. Daar wordt contact mee onderhouden. Studenten die op uitwisseling zijn in China zitten volgens Bennema niet in risicogebieden.

Anders dan bijvoorbeeld de UvA, ontraadt Tilburg University studenten en medewerkers niet om naar China te reizen. Mensen die dat van plan zijn wordt gevraagd om de websites van het RIVM en het Ministerie van Buitenlandse zaken in de gaten te houden. Vooralsnog blijft het daarbij. De universiteit houdt de ontwikkelingen in de gaten en volgt eventuele door de Nederlandse overheid voorgestelde maatregelen op.

Update 30-1-2020 9.19u. In een eerdere versie van dit bericht stond dat de universiteit geen contact opneemt met studenten die de afgelopen periode voor het eerst voet zetten op de campus. Na verschijning van dit bericht maakte de universiteit bekend dit toch te doen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.