Leiderschap thema op besturendag

Er is een groot verschil tussen leiden en sturen. Wie een inspirerend leider wil zijn, laat dingen over aan het toeval. Geef ruimte en vertrouwen aan anderen. Mensen willen niet veranderd worden. Maar ze willen wel worden meegenomen in andermans enthousiasme. Dit soort wijsheden kregen negentig bestuurders van 45 verenigingen gisteren mee van spreker Paul Bos, gespecialiseerd in inspirerend leiderschap.

De verenigingsbestuurders deden mee aan de Besturendag, georganiseerd door Studium Generale en het college van bestuur. Bos geeft regelmatig lezingen aan topmanagers van bedrijven als Shell over de vraag hoe ze het beste leiding kunnen geven aan hun medewerkers. Daarbij gebruikt de boerenzoon continu de vergelijking tussen het landbouwleven en het leidinggeven aan een organisatie. Iets waar volgens Bos een duidelijke parallel inzit. “Het is net als met een akker. Je moet er eerst iets instoppen voor je er wat uithaalt. En het gras groeit niet harder als je eraan trekt.”

Top down of bottom up, de aanwezige studenten verschilden van mening hoe je je als leider van een vereniging moest positioneren. Ook over kledingstijl werd gediscussieerd. Zo vond de een dat je qua kledingstijl juist overdressed moest zijn ten opzichte van je medeleden. Een ander vond juist dat je je kledingstijl aan de medeleden moest aanpassen.

Met een kleine oefening waarbij ze een medestudent met de ogen dicht over het terrein moesten leiden, konden de bestuurders oefenen in het verschil tussen leiden en sturen, iets wat niet zonder struikelpartijen ging. Bos sloot af met een laatste advies. “Geef elkaar de ruimte, werk aan vertrouwen en koester diversiteit. Laat het los. Een term als ‘we zien wel’ heeft een negatieve connotatie, maar eigenlijk is het een heel goed motto.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.