Leon Heuts biedt ‘Twittercanon’ filosofie

Twitteraars opgelet: Leon Heuts, wetenschapsredacteur bij het communicatiebureau van Tilburg University, is bezig met een heuse twittercanon van de filosofie.

De redacteur, die tevens schrijft voor Filosofie Magazine, besloot het nieuwe medium op te pakken om zijn followers wegwijs te maken in de filosofie. In 140 tekens legt hij de essentie van de grote filosofen uit.

“Ik kwam op het idee omdat ik wilde experimenteren met sociale media. Ik was geïnspireerd geraakt door de laatste voordracht van Joris Luyendijk als Leonardo-hoogleraar, die nieuwe journalistiek ziet als ‘het vertellen van een verhaal’ waar je als lezer al dan niet aan kan deelnemen. Ik bekijk of Twitter daartoe geschikt is.”

Heuts beklemtoont dat zijn project niet meer dan een gimmick is. “Want het kan uiteraard helemaal niet, een filosoof in één tweet samenvatten. Het is per definitie onmogelijk; Twitter is eigenlijk volkomen ongeschikt voor filosofie. Maar juist daarom is het heel aardig om te kijken hoe ver je kunt gaan, en om te zien of het lukt enig gewicht aan een tweet te geven.” Het is dus een gimmick met een serieuze ondertoon.

Overigens lijkt Heuts inmiddels steeds meer woorden nodig te hebben. Moesten Plato en Aristoteles het met 1 tweet doen, momenteel krijgt John Locke alweer 8 tweets toebedeeld. Heuts: “Gaandeweg groeide inderdaad de behoefte om soms iets meer over een filosoof te zeggen. Maar de basis blijft: een filosoof in één tweet. De eerste tweet is de belangrijkste. Die plaats ik ook op mijn weblog van Filosofie Magazine.”

De naar filosofenkennis hongerende lezer kan Heuts’ tweets hier vinden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.