Onnodige ergernissen tijdens de tentamens

De afgelopen tentamenperiode heeft eenieder het weer meegemaakt: een ongekende drukte in de universiteitsbibliotheek.

Op zich begrijpelijk; waarom zou je tenslotte thuis studeren als dat op de KUB (tegenwoordig UvT of TiU) ook kan. Feit is wel dat die drukte de nodige ongemakken met zich mee brengt, die het studeren niet veraangenamen. Mijn grootste ergernissen zou ik graag met u delen, opdat zij opgelost mogen wogen.

Ten eerste is het natuurlijk het eeuwige ruimtegebrek na tienen. Daarbij komt nog dat als je dan al een plek gevonden hebt, de kans vrij groot is dat er iemand de computer claimt gereserveerd te hebben. Op je zoektocht naar een nieuwe vrije plek kom je er al vrij snel achter dat die er niet is, aangezien er te veel plekken bezet worden gehouden door hbo’ers. Daar gaat je rustige studiedag. Afgezien van het feit dat ik persoonlijk het reserveren van je individuele werkplek je reinste kolder vind, evenals het koffiekamervolume binnen op brughoogte, heb ik ook broertje dood aan hbo’ers op mijn prachtige universiteit.

De universiteit is immers een plek waar studenten elkaar ontmoeten en hbo’ers zijn geen studenten. Het feit dat hbo-sujetten zich de prachtige betiteling van ‘student’ reeds hebben toegedicht is al tot daar aan toe, immers zouden louter academici het voorrecht moeten hebben zich student te noemen. Ook al is onze universiteit ooit opgericht als de Rooms Katholieke Handelshogeschool, heden ten dage heeft de structuur niets meer te maken met die van de huidige hbo-instellingen. Aan een hogeschool vind je allerlei zaken als leraren, tussenuren, proefwerken en spijbelen. Studenten kom je er echter zelden tegen. Het verschil tussen student en scholier zit hem vooral in de mentaliteit. Daarnaast is het wel zaak te vermelden dat het m.i. ook geen waardeonderscheid is, maar een groepsonderscheid (vergelijk groente/fruit).  De gezamenlijke eigenschap die de groep ‘studenten’  heeft is het volgen van een studie. De begrippen opleiding en studie worden vaak door elkaar gehaald, ten onrechte. Een opleiding is een traject naar een beroep, waar een studie een traject naar kennis is. Op de universiteit studeer je dan ook niet om ‘ iets te worden’, maar om een bepaald vakgebied je bijzonder eigen te maken.

Laat het dus duidelijk zijn aan de hbo’ers, dat zij –totdat zij aan hun eventuele Premaster beginnen- niets te zoeken hebben in onze universiteitsbibliotheek. Daarom vind ik het ook totaal geen slechte zaak dat de beveiliging zich af en toe op iets anders concentreert dan zaken van toetsenborden verwijderen door een pasjescontrole te houden.

Een volgende ergernis is namelijk het feit dat de koffieautomaten vrijwel dagelijks sneuvelen, dan wel dat er zich lange wachtrijen gevormd hebben tot aan de brug. Ik hoop dat hier iets aan gedaan kan worden. Wellicht is het zo dat de enorme drukte ervoor zorgt dat zich het ene na het andere euvel aandient, maar bel anders onze grote vriend Douwe op om te vragen of hij een aantal extra automaten kan plaatsen. Wat ook zou kunnen helpen is dat de bekertjes meerdere malen daags worden aangevuld.

Als het zo zou kunnen zijn dat ik me – tijdens mijn tentamens- niet meer zou hoeven ergeren aan het voorgaande, zou het zomaar kunnen dat ook ik ooit met een bul deze universiteit zal verlaten. Kortom: als hbo’ers hun plek kennen, er geen individuele werkplekken meer gereserveerd kunnen worden en de koffieautomaten naar behoren functioneren, wordt het studeren een stuk makkelijker.

Sven van Hegelsom
student Bedrijfseconomie sinds 2007

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.