Eijlander blogt: dag van protest

Een dag van protest en verontwaardiging
Vrijdag 21 januari 2011 belooft een gedenkwaardige dag te worden voor het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.
Die dag vinden in Den Haag twee manifestaties plaats tegen de voornemens van het kabinet Rutte om een ongekend forse bezuiniging te effectueren in het onderwijs en onderzoek.
De studenten laten hun stem horen op het Malieveld en het professorenprotest krijgt de vorm van een tocht in toga in de Haagse binnenstad en een Academisch zitting in de Anton Philipszaal.

Er is ook echt wel iets om tegen te ageren en voor te strijden.
Via de zogenoemde langstudeerders maatregel is voorzien in een korting van maar liefst 370 miljoen euro in de eerste geldstroom. Door het terugbrengen van de FES-middelen (voor innovatie van de kenniseconomie) van 500 miljoen euro naar 0 wordt het onderzoek nog zwaarder getroffen.
Dit is voor onze begrippen ongekend en gaat duizenden banen kosten binnen de universiteiten. En die docenten en onderzoekers zijn juist hard nodig om de ambities, die ook het kabinet volgens het regeerakkoord koestert, waar te maken.
Er ligt immers een opgave om het onderwijs te intensiveren om zo de studierendementen te verbeteren met behoud van de kwaliteit.
En wat te denken van de ambitie om Nederland in de top 5 te krijgen van kenniseconomieën? Dat gaat niet vanzelf! Toponderwijs en onderzoek zijn daarvoor de beste investering.

Dit kabinet wil blijkbaar voor een dubbeltje op de eerste rang zitten waar het gaat om het hoger onderwijs en onderzoek. Dat gaat niet.
Ik hoop en verwacht dat de studenten en de hoogleraren ieder op hun eigen wijze, strijdbaar en waardig, laten zien dat er veel op het spel staat voor de toekomst van Nederland.

Philip Eijlander is rector magnificus aan de UvT. Hij blogt regelmatig via http://rector.uvt.nl/

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.