Tijdstip Haagse manifestatie vervroegd

Vanwege de grote animo is de protestactie in Den Haag van vrijdag, tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs, vervroegd naar 13.00 uur. Vooralsnog blijft de Tilburgse belangstelling flink achter bij die van andere studentensteden.

Studentenvakbond LSVb laat weten dat de politie bij aanvang op een later tijdstip geen vergunning af wil geven. Naar verwachting reizen 18.000 studenten en medewerkers af naar Den Haag voor de manifestatie onder de naam Kenniscrisis.

Het vervroegde tijdstip heeft ook gevolgen voor de actie van Tilburgse studenten. De bussen naar Den Haag zullen om kwart voor elf bij de universiteit vertrekken. Studenten moeten uiterlijk om kwart over tien aanwezig zijn.

Volgens Annelore de Groot, penningmeester van studentenfractie SAM, hebben tot nu toe 313 studenten zich aangemeld voor de Tilburgse actie. De belangstelling valt daarmee vooralsnog tegen: er zijn vijf bussen gecharterd, voldoende voor 500 studenten. De bussen worden betaald door het college van bestuur. “Als er meer dan vijfhonderd studenten mee zouden willen, konden we meer bussen krijgen, maar dat is niet nodig.” Op kosten van de universiteit zijn tevens duizend fluitjes besteld, en er worden ook spandoeken meegebracht. “Ons motto is: De Tilburgse student kan fluiten naar zijn geld.” De manifestatie in Den Haag is rond half 4 afgelopen.

In aanloop naar de manifestatie is maandag een 72-urige studiemarathon begonnen, waarbij studenten 72 uur lang studeren als protest tegen de bezuinigingen. Studenten in Utrecht beten het spits af, vervolgens is er een marathon van 24 uur in Groningen en afsluitend in Amsterdam. Max Patelski, Utrechts student en organisator van de studiemarathon: “Het idee voor de marathon is eind december ontstaan. We hadden niet genoeg tijd om op alle universiteiten, zoals Tilburg, iets te organiseren. Wel konden studenten op hun eigen universiteit iets regelen, maar dat is niet gebeurd. ”

Ook de hoogleraren van de diverse universiteiten laten vrijdag van zich horen. Zij komen bijeen tijdens een Bijzondere Academische Zitting in Den Haag. Onderwerp van discussie is de toekomst van het Nederlands
wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Het is de eerste keer dat de universiteiten een gezamenlijke academische zitting organiseren. Vanuit Tilburg hebben dertig hoogleraren zich aangemeld.

De Universiteit van Tilburg heeft vrijdag 21 januari uitgeroepen tot collegevrije dag. Tentamens gaan wel door. Medewerkers die naar Den Haag willen kunnen na overleg met hun leidinggevende vrij krijgen. Saillant detail is dat staatssecretaris Halbe Zijlstra (onderwijs) 21 januari jarig is. Hem wacht volgens de LSVb een bijzonder verjaardagscadeau.

Zijlstra wil niet reageren op alle ophef rondom de bezuinigingen, noch wil hij de plannen toelichten. Een woordvoerder laat weten dat de staatssecretaris niet met de afzonderlijke universiteitsbladen communiceert.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.