UvT aan wieg pensioensite

Het waren Tilburgse studenten die het idee van een nationale pensioensite op de kaart hebben gezet. De gloednieuwe site werd deze maand zo druk bezocht, dat deze moeilijk te bereiken was.

Drie studenten van Gerry Dietvorst deden zeven jaar geleden onderzoek naar de mogelijkheid van een online register, waar burgers makkelijk kunnen vinden hoeveel pensioen en AOW ze hebben opgebouwd. “Het was een paper voor een keuzevak, dat we later hebben uitgegeven in brochurevorm”, legt de hoogleraar Toekomstvoorzieningen uit.

Het onderzoek wekte de belangstelling van de Consumentenbond en de Sociale Verzekeringsbank, die ook gingen ijveren voor een register. “Ik wil bescheiden zijn. Succes heeft vele vaders”, zegt Dietvorst.  

Ook hij bleef bij de politiek lobbyen. Hij sprak ondermeer een werkgroep van de Europese Commissie toe. “De EU wil nu dat ieder land zo’n register opzet.” Denemarken en Zweden hebben al langer een pensioensite. De Tweede Kamer nam in de nieuwe pensioenwet op dat de site er begin dit jaar moest komen. De pensioenfondsen, eerst weinig enthousiast over deze flinke investering, moesten toen wel aan de slag.

Dietvorst heeft zich niet bemoeid met de invulling van de site, maar is erg te spreken over het resultaat. Wel vindt hij dat er de komende jaren uitbreidingen nodig zijn: lijfrentes moeten ook in het overzicht komen. “En je zou straks via het programma een echtscheiding moeten kunnen melden bij je pensioenfonds. We moeten nu niet achterover leunen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.