Internetblokkades omzeilen voor Dummies

Het internet in Egypte ligt eruit. Dat bemoeilijkt het organiseren van protesten en het contact met de buitenwereld. Zou in Nederland de pleuris uitbreken als het internet geblokkeerd wordt? Studenten van GeR leggen uit hoe je zo’n ban kan omzeilen.

Stel, je komt opeens niet meer op Google. Rutte heeft besloten dat daar teveel gevoelige informatie te vinden is en sluit dit deel van internet af. Ook Youtube, Facebook en Twitter zijn te gevaarlijk geworden. Weg. Wat nu? Hoe kun je de blokkade omzeilen en toch stiekem op die sites komen?

Anoniem surfen voor dummies
Een eerste optie is een VPN aanmaken. Met dit Virtueel Particulier Netwerk kun je jezelf digitaal vermommen als Amerikaan, Rus of welke nationaliteit dan ook. En dan wel op zo’n goede manier dat niemand kan zien dat je eigenlijk vanaf een Nederlandse pc werkt. Je IP-adres, het persoonlijk adres van je pc, wordt simpelweg veranderd. Zelf zo’n netwerk instellen, VPN installeren voor dummies vind je hier of installeer het zo op je pc.

Als dat niet lukt, wegens technische moeilijkheden, is een tweede optie om Proxy te gebruiken. Een gemakkelijke en veelgebruikte manier om anoniem te kunnen surfen en zo toch op gefilterde websites terecht te komen. Hier kun je de site intikken waar je moet zijn en Proxy stuurt je er anoniem naartoe. Moet de Proxy-website natuurlijk niet ook op Rutte’s blacklist staan…

Inbellen, de goeie ouwe manier

Als iedereen de blokkades op bovenstaande manier gaat omzeilen, wordt Rutte natuurlijk goed pissig. Hij zou in de voetstappen van collega Hosni Mubarak kunnen treden en überhaupt niemand meer online laten. Problematisch. Of toch niet? Via de router kun je er natuurlijk niet meer komen, maar herinneren jullie je deze nog? De inbelverbinding. Jawel, onze eerste kennismaking met het wereldwijde web begon met die helse piepjesparade. Gewoon handmatig in te stellen via ‘Verbinding met het internet maken’, ‘Handmatig verbinding instellen’ en voor ‘Verbinding maken via inbelmodum’ kiezen. Haal deze oude methode nog een uit de kast, veeg het stof eraf en red de wereld.

[Ilona Tonnaer/GeR]

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.