Eijlander blogt: tandje bijzetten

Allemaal een tandje bijzetten

Het is een roerige tijd in de Academie. We leven onder de druk van aangekondigde bezuinigingen in het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek. Bovendien neemt de (internationale) concurrentie toe. Aan universiteiten wordt gevraagd om zich te profileren en om aan te geven waar zij het verschil willen maken.

In zo’n klimaat is het vanzelfsprekend dat aan de bestuurders van universiteiten wordt gevraagd waar zij (voor) staan. Dat gebeurt mij ook regelmatig, zowel in gesprekken met studenten als met leden van onze staf.

Uiteraard valt er veel over te zeggen. Maar wat is de essentie van de boodschap? Wat mij betreft is dat: iedereen zal een tandje bij moeten zetten!

Dat geldt voor onze studenten die bijvoorbeeld in het eerste jaar aan hogere eisen moeten voldoen om een positief Bindend studieadvies te krijgen. Studenten zullen meer tijd aan hun studie moeten besteden.
Van docenten mag worden verwacht dat ze laten zien dat intensief studeren ook erg aantrekkelijk kan zijn. Het onderwijs zal intensiever en actiever worden. Dat vraagt ook om innovatie en inzet in het onderwijs. Ook daar zal de versnelling een tandje hoger moeten. Meer werk maken van het onderwijs en tegelijkertijd ook goed onderwijs beter waarderen, dat is wat nodig is.

We zullen er ook niet aan ontkomen om het werk doelmatiger te verrichten en te organiseren. De ondersteunende diensten op centraal niveau en de bureaus van de faculteiten zullen samen sterker en slimmer moeten zijn, zodat we middelen besparen om aan het primair proces te besteden.

Om onze positie te handhaven zullen we dus aan de bak moeten. Dat vergt inzet en kost kracht. Maar deze versnelling is nu nodig om in de kopgroep te blijven.

Philip Eijlander is rector magnificus aan de UvT. Hij blogt regelmatig via http://rector.uvt.nl/

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.