‘Studiebrochures misleidend en subjectief’ ?

Informatie in voorlichtingsbrochures van universiteiten is in veel gevallen misleidend, subjectief en fout. Dat concludeert de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in een onderzoek met de titel ‘voorliegen of voorlichting’ naar 52 folders van de verschillende Nederlandse universiteiten. Van de UvT zijn twee brochures onderzocht. De universiteit neemt het rapport serieus en gaat -met het rapport in de hand- kijken of het nodig is haar voorlichtingsmateriaal te verbeteren.

De LSVb heeft gezocht naar duidelijk wervende uitspraken en naar meer objectieve informatie. De gevonden informatie is in veel gevallen misleidend, subjectief of foutief, aldus de bond. “Verder ontbreekt in de brochures veel belangrijke informatie die de studenten nodig hebben om de juiste keuze te kunnen maken. Zo worden er in 98 procent van de onderzochte brochures geen struikelvakken genoemd, in 94 procent wordt niet vermeld welke didactische methode wordt toegepast. 78 procent van de folders bevat geen informatie over de omvang van de werkgroepen. Bijkomende studiekosten zoals boekengeld wordt slechts in 31 procent van de folders vermeld. En een kwart van de studies geeft geen inzage in de opbouw van de studie in de bachelor.”

Andere claims zijn volgens de onderzoekers vooral subjectief en staan de aankomende student niet toe een objectieve vergelijking te maken met andere opleidingen en instellingen. Zo is in 40 procent van de folders sprake van nauw contact tussen student en docent. Op 13 procent van de opleidingen zijn topdocenten en topwetenschappers aanwezig. En 44 procent van de opleidingen heeft ooit een hoge beoordeling ontvangen. 38 procent van de opleidingen wordt gegeven in fantastische faciliteiten. Waar dit op gebaseerd is wordt niet duidelijk uit de brochures of laat zich niet onderzoeken of vergelijken.

LSVb: “Bij een vijftal onderzochte kenmerken blijkt er sprake te zijn van zeer misleidende informatie. Er wordt baangarantie gegeven zonder dat daar harde garanties tegen over staan. Er wordt aangegeven dat er kleinschalig onderwijs wordt gegeven terwijl de student met 300 man in de collegezaal zit.”

In hoeverre de misleiding volgens de LSVb ook voor de UvT geldt wordt uit het rapport niet duidelijk. Het rapport, in handen van Univers, is hier te bekijken.

Universiteitswoordvoerder Walther Verhoeven laat weten het rapport serieus te nemen. “Wij vinden het uitstekend dat de LSVb dit onderzoekt. Niemand heeft er belang bij als een student een studie kiest waarvan later blijkt dat die niet geschikt was voor hem of haar. Bij een eerste scan zie ik in het rapport geen aanwijzingen dat Tilburg University niet eerlijk voorlicht. Maar alles kan altijd beter, dus wij zullen met het LSVb –rapport in de hand kritisch ons voorlichtingsmateriaal (natuurlijk ook websites, want brochures maken we steeds minder) doornemen om te kijken of en waar het beter kan.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.