Blog: Markethings.net

Volgens bronnen binnen de Wall Street Journal is Twitter van plan om Tweetdeck over te nemen. Welke gevolgen heeft dit voor het online medialandschap?

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het bedrijf Twitter Inc. en de faciliteit (dienst) Twitter. Het bedrijf Twitter Inc. is bedenker en eigenaar van het in 2006 gestarte microblog. Het bedrijf is eigenaar van www.twitter.com en biedt applicaties aan voor Mac, iPhone, Android, iPad, Blackberry en Windows Phone 7. Andere applicaties, zoals Tweetdeck, EchoFon en UberTwitter maken gebruik van de dienst Twitter en maken (vooralsnog) geen onderdeel uit van het bedrijf.

Twitter Inc. kocht in 2010 het bedrijf achter de applicatie Tweetie, een Twitter-client die veel werd gebruikt op de Mac en iPhone. Na overname werd de naam vervangen door respectievelijk Twitter for Mac en Twitter for iPhone.
TweetDeck

Nu zou Twitter Inc. dus in een vergevorderd stadium zijn om de Twitter-client TweetDeck over te nemen. Althans dat hebben anonieme bronnen gemeld aan de Wall Street Journal. Het zou gaan om een bedrag van 50 miljoen dollar. Beide partijen hebben hierover officieel echter nog niets bevestigd.

TweetDeck is een populaire desktop en mobiele third-party Twitter-client. Twitter zou de acquisitie kunnen gebruiken om een native Twitter-client aan te bieden voor Windows en Linux. Twee platforms waarvoor het bedrijf nu nog geen applicatie voor aanbiedt. TweetDeck biedt mogelijkheden om direct berichten te plaatsen op: Facebook, LinkedIn, MySpace, Foursquare en Google Buzz. Op deze manier wordt het mogelijk om meer services aan te bieden. Tot slot wordt TweetDeck gezien als een applicatie die gebruikt wordt door veel power-users. Deze grootgebruikers maken doorgaans veelvuldig gebruik van de mogelijkheid, die TweetDeck biedt, om te filteren in tweets.

De twee belangrijkste redenen voor een eventuele overname, zijn waarschijnlijk de volgende:
1. Het vergroten van het marktaandeel. Twitter is als desktopapplicatie slechts verkrijgbaar op Mac, terwijl het op de mobiele markt al heel wat applicaties heeft. De overname kan betekenen dat het bedrijf ook een eigen applicatie uit gaat brengen voor Windows (Twitter for Windows) en Linux (Twitter for Linux).
2. Het acquireren van mogelijk toekomstig interessante features (Facebook, LinkedIn enzovoorts).

Markethings.net is een marketingblog voor studenten in en rondom Tilburg en wordt beheerd door Asset|Marketing.

Redactie: Mark Hoogerbeets

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.