Eijffinger blogt: Onafhankelijkheid DNB beschadigd

De manier waarop de opvolger van Nout Wellink als president van de Nederlandsche Bank (DNB) is benoemd, heeft de onafhankelijke reputatie van de centrale bank beschadigd. De benoeming van Klaas Knot als compromiskandidaat is een politieke beslissing. De vraag is of zijn leeftijd en ervaring voldoende zijn om nee te zeggen tegen de politiek en of hij voldoende gewicht en levenservaring heeft om een cultuurverandering bij DNB voor elkaar te krijgen.

Het ministerie van financiën en de raad van commissarissen van DNB hebben fouten gemaakt. Zij kwamen in conflict over de kandidaat van de DNB-commissarissen, DNB-directielid Lex Hoogduin. Deze kent de monetaire wereld en weet veel over de risico’s die zich in het financiële stelsel kunnen voordoen. Hoogduin heeft bovendien al de nodige ervaring, omdat hij Wellink een aantal malen heeft vervangen, onder meer bij Europese rentebesluiten. Met die twee zaken heb je als president het meest te maken.

Per 1 juli stapt Hoogduin op, aldus het persbericht op de website van DNB vrijdag. Hoogduin heeft tot zijn vertrek besloten ‘op hem moverende zakelijke en persoonlijke gronden’.

De raad van commissarissen van DNB moet snel worden vervangen. Op dit moment zitten er geen commissarissen in de raad die deskundig zijn op het gebied van monetair beleid en financieel toezicht. Dat is nodig, omdat minister De Jager van commissarissen een steviger rol in het toezicht op DNB verwacht. Daarnaast moet een nieuwe raad van commissarissen een betere politieke antenne hebben.

Een snel herstel van de relaties tussen DNB en Financiën is noodzakelijk. Hun verhouding werd verstoord tijdens de financiële crisis. Dat is schadelijk voor het instituut DNB en voor het land.

Sylvester Eijffinger is is Hoogleraar Financiële Economie aan de UvT en blogt op zijn website regelmatig over financiële zaken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.