Vakantie op de campus

“Als u links kijkt, ziet u rechts het monumentale Maaskantgebouw niet.” Lachend om zijn eigen grap kijkt de zelfingenomen gids naar de studentikoos uitgedoste toeristen. Hij ziet meer korte broeken, slippers, petjes en zonnebrillen dan lachende gezichten.

De rondleiding door het historische universiteitscentrum is pas net begonnen, maar iedereen is dankzij de zelfbenoemde padvinder al op de hoogte van het verleden en heden van de Katholieke Handelshoogeschool, de Katholieke Hogeschool Tilburg, de Katholieke Universiteit Brabant, de Universiteit van Tilburg, en zelfs Tilburg University.

“Dit is gebouw Cobbenhagen, in 1969 wereldwijd en daarbuiten in het nieuws geweest. De eerste universiteitsbezetting vond hier plaats. Overigens vinden hier ook de beroemde Muzeconcerten plaats. Eén van de favoriete plekken van uw briljante gids, totdat eigen drinken niet meer was toegestaan. Terrorismedreiging bij toeristische trekpleisters zie je helaas ook hier, en dan zijn dit soort vergaande maatregelen nodig. Gelukkig doet de legerbasis Vigilant goed werk. Elke inwoner van de Library met een flesje cola wordt direct de deur gewezen. Goed hè!”

Geboeid (vrijwillig, uiteraard) wordt de kudde verder over het “wist u dat dit UNESCO werelderfgoed is?”-terrein meegevoerd. “Als we verder lopen over de prachtige boulevard, de lokale Champs-Élysées én Rambla in één, zien we gebouw Simon, Dante en het uitgaanscentrum Esplanade. Alle jeugd van over de hele wereld komt hier ’s avonds samen om de nacht in te luiden.”

Vanuit het publiek staren open monden naar de reisleider, maar het geeuwen wordt door de voorman opgevat als aangapen. “Alle gebouwen die u ziet bevinden zich in een zeer bosrijke omgeving. Met ook veel wilde dieren, zoals konijnen, vliegen en kraaien. Boven in de wolkenkrabbers heb je dan ook een prachtig zicht op het vele groen en de skyline van de buitenwijken.”

560 treden omhoog en 280 treden omlaag (treden overslaan is leuk) later staat de groep weer hijgend beneden. “Dat rare gebouw daar in het midden is het religieuze centrum. Jullie mogen naar binnen, maar wel de schoenen uit! Bezuinigingen op de schoonmaakdienst denk ik.” Vreemde blikken en lichte knikjes bevestigen dat de grap wel is aangekomen, maar weinig wordt gewaardeerd. In de hoop de sfeer te redden, gooit de wandelende leidraad zijn laatste redmiddel in de strijd: eten!

“U bevindt zich hier óók in een culinair centrum: grote tosti, opgewarmde soep, gezonde döner, onbetaalbare bitterballen, slappe pita’s en de hele dag door sushi, mits tussen 10 en 14 uur. Oh, én drinken op het terras van de Espla, maar verwacht geen bestelling binnen 15 minuten, want het personeel hangt graag niksend samen aan de bar. Overigens kunt u daar verderop souvenirs kopen, waaronder prachtige truien. Leuke herinnering, voor slechts 50 euro!”

Met volle mond besluit hij: “Daarmee wil ik de rondleiding en tour graag beëindigen. Ik wil u hartelijk danken voor de interesse in deze prachtige locatie, en wellicht tot volgend jaar! Oh, vergeet de gids niet, als u tenminste niet alles hebt uitgegeven aan reisgidsen over deze omgeving, dure truien, of prijzig voedsel.”

Het is duidelijk; de campus heeft genoeg te bieden voor de vakantieganger! Geen enkele reden dus om deze zomer de universiteit te verlaten. En toch, toch doe ik dat wel. Tot in augustus!

Michael Doove (23) is student Communicatie- en Informatiewetenschappen, schrijftutor bij het Scriptorium, en blogt voor Univers.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.