Road to nowhere


“De Raad van State? Ze kunnen het beter de Raad van Háters noemen!”, brieste Benjamin.
“Wat is het nu weer?”, vroeg ik verveeld. Ik voelde me niet bijzonder geroepen de hoogste bestuursrechter van Nederland een hand boven het hoofd te houden. Haar voorzitter was nota bene de Koningin der Nederlanden!
“De Raad van State heeft alle bezwaren van milieuverenigingen tegen het doortrekken van de A4 tussen Delft en Schiedam van de kaart geveegd!” Om zijn punt te illustreren veegde Benjamin het kaartenhuis dat ik daar zo zorgvuldig had neergezet van tafel. “Zeven kilometer autoweg! Alsof we nog niet voldoende hebben!”
“Auto’s”, zei ik om hem te treiteren, “Vroem vroem.” Ik gaf een zwaai aan een onzichtbaar stuur.
“Precies!”, zei hij, “Dit is een zwarte dag voor al diegenen die niet van geluidsoverlast of verminderde luchtkwaliteit houden! Dit is als een enorme laars die voor de rest van de geschiedenis op het gezicht van de mensheid stampt!” Benjamin liep rood aan. Ik had hem nog nooit zo boos gezien. “Dit is toch… Je zou er spontaan stoeptegels van viaducten van gaan gooien!”
“Nou nou…”
Hij leunde op de vensterbank, staarde naar buiten, over de campus. “Ik heb de toekomst gezien en Nederland ligt vol met asfalt, gestort door de bedrijfslobby. Hier wil ik mijn kinderen niet opvoeden. Ik heb het gehad! Ik vertrek naar België! Daar besluit men niet zomaar om het hele land vol wegen te proppen!”
“Op het moment besluit men er inderdaad bijzonder weinig.”, zei ik.
Benjamin begon een tas in te pakken, en nog geen vijf minuten later stormde hij in zichzelf mompelend het gebouw uit, stapte zijn geleende Hybride in en zoefde stilletjes weg.

*

Een half uur later keerde hij onverrichter zake terug, smeet zijn reistas neer en plofte neer op de bank. “Er stond file op de weg.”, zei hij, “Ik ga anders morgen wel…”

De Club van Rome wordt gevormd door een vijftal idealisten dat – met wisselend succes – duurzaamheid op de campus promoot

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.