Eijffinger: “Nieuwe recessie door politiek onvermogen”

Eijffinger: “Nieuwe recessie door politiek onvermogen”

Europa komt mogelijk in een nieuwe recessie terecht. Die wordt veroorzaakt door politiek onvermogen. Dat zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de UvT, in de GPD-bladen.

“Ik maak me grote, grote zorgen. De schuldencrisis blijft maar etteren en voortmodderen. We scheren iedere keer net langs de afgrond. En dan worden er op het allerlaatste moment maatregelen genomen die dan ook nog eens geen soelaas bieden. En de kosten van de crisis lopen alleen maar op. Inmiddels zijn die totale kosten al zo’n twee, drie keer vermenigvuldigd. Als regeringsleiders op tijd harde maatregelen hadden genomen, was het niet zo gierend uit de hand gelopen. Een nieuwe recessie wordt veroorzaakt door politiek onvermogen,” haalt Eijffinger uit naar de politici.

“Natuurlijk weten de regeringsleiders wat er moet gebeuren. De oplossingen zijn best bekend en al vaak gezegd en uitgespeld. Maar ze hebben een grote angst voor hun eigen binnenlands electoraat. Dat zie je overal. Bij ons, waar partijen als de PVV en de SP met hun simpele mantra’s de toon aangeven om tegen de euro en Europa te zijn. Er zijn op dit moment maar weinig Nederlandse politici die de euro en Europa verdedigen. Maar ook in Finland, het land dat als geen ander heeft geprofiteerd van de euro, houden ze omwille van de kiezersgunst die belachelijke eis voor een onderpand overeind.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.