De samenvatTIK

Welkom op de universiteit, geachte nieuwelingen! Omdat jullie tijdens de TIK allemaal dronken, moe of vooral met TIK-zusjes en broertjes bezig waren (interpreteer dit zoals je wilt), lijkt het mij goed om jullie even bekend te maken met enkele regels en wetmatigheden die jullie inmiddels vast vergeten zijn.

Zoals je hebt gezien de afgelopen dagen, beginnen studenten doorgaans erg fanatiek. Het dunt nog flink uit, maar nu kan het nogal druk zijn, met langzaam lopend en stilstaand verkeer tot gevolg. Houd daarom te allen tijde rechts, zodat er een kleine kans is dat je alsnog op tijd aankomt in de collegezaal.

Als je de drukte volgt kom je waarschijnlijk bij de StudyStore uit, waar het lijkt of ze gratis boeken weggeven; dat is niet zo. Schrik niet van de lange rij en hoge copyright-kosten, want voor je het weet zijn zowel de rij als je geld weer weg. Dat laatste kun je overigens terugverdienen door gratis te printen! Het lijkt de Belastingdienst wel…

Dan de communicatie op de universiteit; bel niet, want na een uur wachtrij hangen ze op omdat het zes uur is, zonder ooit opgenomen te hebben. Lege printers meld je dus aan @UvTLIS, spannend of saai nieuws aan @universtweet, en als je zin hebt in iets beters dan studeren ga je naar het @academic_forum. Verkeerde studie gekozen? Houd dan @StudyStore_uvt in de gaten, zodat je altijd wat leuks te lezen hebt tijdens de colleges.

Ook belangrijk; te laat komen is niet stoer. Kon je op de middelbare school nog aankomen met excuses over lekke banden, tegenwind, openstaande bruggen en bussen die niet kwamen opdagen, hier moet je gewoon thuisblijven als jij en je kater geen zin hebben.

Op tijd komen betekent natuurlijk niet dat je eerder weg kunt. Mijn ervaring leert dat vooral economen hier moeite mee hebben, al hebben we de laatste jaren wel gezien dat de paarse broeken juist wat extra les kunnen gebruiken. Bovendien vertrekken bussen en treinen richting de buitenwijken van Tilburg of de stamppot met jus van moeders (ga toch op kamers!) in de meeste gevallen minimaal twee keer per uur.

De promotiemuziek van de wandelende reclameborden met flyers op de campus is verder verschrikkelijk en altijd hetzelfde. Die laatste woorden impliceren gelijk dat het niet meer gaat veranderen. Ontwijk deze zielloze mensen dus gewoon door spontaan druk met een onbekende naast je te gaan praten, of om te lopen. Het is een geldige reden om te laat te komen!

Om af te sluiten nog wat kleine opmerkingen: vanaf vandaag ga je niet meer naar school, maar ga je naar de uni(versiteit) of volg je college. Verder is de koffie op de universiteit noodzakelijk maar niet te drinken. Je zoektocht naar een date kun je het beste bij de Albert Heijn achter de universiteit beginnen, en flyers neem je alleen aan als er een lolly aan zit.

Met deze tips kom je de eerste weken ongetwijfeld door. Veel succes, feestjes, deadlines en (on)voldoendes gewenst, en extra tips zijn natuurlijk welkom in de commentaren! Omdat lezers altijd zo actief bijdragen aan blogs!

Michael Doove (23) is student Communicatie- en Informatiewetenschappen, schrijftutor bij het Scriptorium, communicatiemedewerker bij Student Services, en blogt voor Univers.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.