Hoera, geslaagt en afgestudeert

Dag nieuwe student. Aangezien geslaagt elk jaar trending is op Twitter tijdens de examenuitslagen, leek het mij verstandig op deze manier jouw aandacht te trekken. Afgestudeerten aan de universiteit zullen de titel zo belachelijk vinden dat ze de moeite niet eens nemen om verder te lezen. We hebben het rijk dus even alleen.

Het heeft me ruim een derde van mijn leven gekost, maar ik mag me nu wel officieel laten aanspreken met Master Michael. Los van de prachtige alliteratie, vroeg ik me echter af wat ik nou eigenlijk geleerd heb ik de afgelopen jaren. Bovendien wordt het na mijn afstuderen vorige week hoog tijd dat ik een waardige studentopvolger krijg op deze campus.

Daarom gebruik ik deze ruimte graag om jou als nieuwe toekomst iets uit te leggen hoe je een écht goede student wordt, en wat jij over drie jaar (ja, drie jaar, want jij hebt straks wél te maken met de langstudeerboete) wijzer bent geworden. Los van de theorieën, ingewikkelde tabellen en dode(lijk saaie) wetenschappers.

De belangrijkste les van mij voor jou: aanpappen en nathouden. Aanpappen met de StudyStore via Twitter bijvoorbeeld, zodat ze nog eens een boek voor je apart houden, iets voor je reserveren, en omdat ze gewoon aardig en grappig zijn. Laat het nathouden hier achterwege, want het gaat uitsluitend ten koste van de kwaliteit van de boeken.

Aanpappen met medestudenten. Het nathouden heb je wellicht tijdens de TOP-week al geregeld in de vorm van bier of mond- en andere sappen, en als het aan de tips in het Univers-magazine met de smakel(ijk)(oz)e* cover ligt blijft het daar ook goeddeels bij. Nu is het echter zaak om je mond gewoon te gebruiken als spraakmechanisme, daar waar god het in mijn optiek ooit voor bedoeld heeft (welkom op de katholiek geïnspireerde universiteit).

Aanpappen met de bediening van de Esplanade (alleen de leuke, lachende – de chagrijnige collega’s zijn hopeloos en onhaalbaar), en jezelf nathouden. Zorg dat je met regelmaat het weekend inluidt (al dan niet op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag), zodat ze jouw gezicht herkennen.  Het kostte me weliswaar zes jaar studeren, maar inmiddels komt de Erdinger naar mij toe voordat ik hem überhaupt heb besteld. Moet te doen zijn toch, of ben ik de enige met dit geweldige privilege?

Aanpappen met de beveiliging. Als je op eenzame avonden in lege gebouwen in de weken voor je afstuderen de puntjes (of vaker: punten) op de i moet zetten, is het fijn om een praatje te maken en het gebouw iets langer open te houden. Laat ook hier het nathouden achterwege – het zijn doorgaans niet de aantrekkelijkste mannen en vrouwen van de campus.

Wat ik dus het meest heb geleerd en jou hierbij wil leren? Studeer (je hebt immers een papiertje en theoretische kennis nodig), maar wees vooral gezellig en pap (praktisch) aan. En dan maakt het eigenlijk niet uit of je nu slaagt of slaagd. Veel plezier!

*Doorhalen wat op jouw mening van toepassing is

Michael Doove (24) is nét afgestudeerd student Communicatie- en Informatiewetenschappen en blogt voor Univers.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.