Analyse Prestatieafspraken: ‘gebrek aan scherpe keuzes’

Analyse Prestatieafspraken: ‘gebrek aan scherpe keuzes’

Met hakken over de sloot. Of, zoals sommige UvT’ers het in de wandelgangen zeggen; ‘het kneusje van de klas.’ Bij de UvT mogen de bestuurders dan een hekel hebben aan de zesjescultuur, zelf presteert de universiteit niet veel beter. Het prestatieplan dat door de Universiteit van Tilburg is ingeleverd bij het ministerie van Onderwijs, is door de reviewcommissie onder leiding van oud VSNU-voorzitter Frans van Vught beoordeeld als ‘goed’.

Dat lijkt positief, maar dat is het niet. De UvT behaalt 12 punten en scoort daarmee het slechtste van alle universiteiten. Instellingen die tussen de vier en elf punten haalden kregen een onvoldoende, er waren maximaal 20 punten haalbaar. Ter vergelijking: de Universiteit Utrecht kreeg 19 punten en de beoordeling ‘excellent’, de hoogst haalbare waardering.

Een gebrek aan scherpe keuzes, lijkt de universiteit te nekken. Het ‘voorstel prestatie-afspraken’ dat de universiteit dit voorjaar naar het ministerie stuurde, was dan ook vlees noch vis. Eigenlijk wil de universiteit niets essentieels veranderen. Bestaand beleid verder uitwerken, dat is een zin vervat de essentie van het profileringsdocument. Zo gaat de UvT niets veranderen aan haar onderwijsportfolio. “Het onderwijsportfolio heeft een duidelijke ?/?-focus. Verdere focussing is niet aan de orde”, schrijven de beleidsmakers. En een ander streefdoel uit het document: In 2015 moeten aan de UvT 140 promovendi per jaar promoveren. In 2011 waren dat er echter 131, al te ambitieus kun je een stijging van 9 personen niet noemen.

Tilburg scoort dus slecht. Dit terwijl ze door de reviewcommissie al eerder gewaarschuwd is haar doelen scherper te formuleren. Leden van de commissie gingen over een eerste versie van de plannen –net als bij andere universiteiten- in gesprek met de beleidsmakers. Naar aanleiding van die gesprekken besloot de universiteit de ambitie voor het aantal contacturen op te voeren van 360 uur naar 420 uur per jaar. Ook de doelstelling rondom BKO werd aangescherpt van vijftien naar dertig procent. Over de nieuwe streefcijfers is de reviewcommissie echter ook niet dolenthousiast. “Een relatief lage waarde”, schrijft ze in haar beoordeling over het aantal docenten dat straks een BKO-certificaat moet hebben.

De tussentijdse waarschuwing van de commissie lijkt niet te hebben geholpen. “Merendeels ambitieus en realiseerbaar en merendeels uitvoerbaar”, schrijft de commissie Van Vught over de plannen van Tilburg. Het is –gecombineerd met de twaalf punten- een eufemistische manier om te zeggen dat het plan eigenlijk niet deugt. Realiseerbaar zijn de plannen zeker wel. De lat ligt zo laag dat je je hoofd stoot. De universiteit niet bang hoeft te zijn dat ze overheidsgeld terug moet betalen omdat ze haar doel niet heeft gehaald. Iedere vorm van ambitie is echter ver te zoeken.

De universiteit van Tilburg scoort al jaren relatief slecht in ranglijstjes van ‘beste universiteit.’ Een goede beoordeling van de prestatieafspraken was een ideale manier geweest om het geschonden imago weer wat op te poetsen. Die kans laat de UvT liggen. De vraag is of de prestaties in de toekomst zullen verbeteren. In een persbericht is de universiteit positief over de beoordeling van de reviewcommissie. Een universiteit die zo opgewekt reageert op een slechte beoordeling, ontbeert zelfkritiek. En zonder zelfreflectie worden de toekomstige prestaties niet beter.

Malini Witlox is coördinator crossmedia bij Univers.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.