Reviewcommissie: prestatieplan UvT is ‘goed’

Het prestatieplan dat door de Universiteit van Tilburg is ingeleverd bij het ministerie van Onderwijs, is door de reviewcommissie onder leiding van oud VSNU-voorzitter Frans van Vught beoordeeld als ‘goed’. De UvT behaalt 12 punten en gaat met hakken over de sloot over. Instellingen die tussen de vier en elf punten haalden kregen een onvoldoende, er waren maximaal 20 punten haalbaar.

Alle hogescholen en universiteiten moesten een prestatieplan inleveren. Op basis van hun prestaties krijgen de universiteiten voortaan geld. In de plannen schetsen de instellingen hun toekomstige profiel. Ook staan er streefcijfers in, bijvoorbeeld over het aantal onderwijscontacturen. Zo valt te lezen dat Tilburg het aantal verplichte ECTS wil verhogen van 42 nu naar 28 in 2013/2014.  Ook moet het aantal promoties groeien naar 140 per jaar.

Van de plannen van de hogescholen zijn er twee als ‘excellent’ beoordeeld (18 tot 20 punten), terwijl het voorstel van één universiteit (Utrecht) dit hoogste predicaat krijgt. Vijftien voorstellen zijn gewoon ‘goed’ (12 tot 14 punten), 33 zijn als ‘zeer goed’ (15 tot 17 punten) beoordeeld. De Open Universiteit heeft uitstel gekregen. Er zijn geen instellingen met een onvoldoende.

De commissie heeft het voorstel van de UvT beoordeeld aan de hand van drie criteria: op ambitieniveau en realiteitsgehalte, op uitvoerbaarheid en op aansluiting bij nagestreefde ontwikkelingen op stelselniveau.

De reviewcommissie schrijft: “In vergelijking met de andere Nederlandse universiteiten is het huidige bachelorrendement bij de UvT matig en zijn de percentages uitval en switch relatief hoog. De UvT streeft naar verbetering van het rendement van 60 naar 70 procent, terwijl ook de uitval wordt beperkt. In de studentenwaardering NSE scoort de UvT landelijk gezien bovengemiddeld. De UvT wil deze score in de komende periode tenminste vastzien te houden. Het aandeel docenten met BKO wil zij verhogen tot de relatief lage waarde van 30%. De voornemens ten aanzien van onderwijsintensiteit acht de commissie van voldoende ambitieniveau. De UvT stelt zich ten doel de indirecte kosten met bijna 1 procentpunt te verminderen van (de relatief hoge) 21.8% tot onder de 21%. Mede op basis van de ambities zoals geformuleerd in de aanvullende brief concludeert de commissie dat de UvT voldoende voornemens heeft met betrekking tot onderwijskwaliteit en studiesucces.”

Met betrekking tot de ontwikkeling van het onderwijsaanbod maakt de universiteit ‘enkele keuzes’, aldus de beoordelaars die kritisch zijn over het gebrek aan ambitie in het document. En ook over de zwaartepuntvorming zijn ze niet te spreken.  De universiteit zet qua zwaartepunt in op de Centres of Excellence en op bijdrage aan twee EU Grand Challenges. “Het voorstel maakt echter niet concreet duidelijk hoe de gemaakte keuzes zich verhouden tot de landelijke prioriteiten zoals het topsectorenbeleid of de sectorplannen,” is de beoordeling van de prestatieafspraken hard.

Lees hier het gehele advies van de reviewcommissie over de UvT.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.