ISO: regeerakkoord kaalslag voor studenten

In het regeerakkoord komt de student er slecht van af. Het Interstedelijk Studenten Overleg  (ISO) vindt dat de partijen VVD en PvdA niet goed na hebben gedacht over de consequenties voor studenten. “Het regeerakkoord is een kaalslag voor studenten”, zegt voorzitter Thijs van Reekum.

De plannen van de VVD en de PvdA bevatten voor studenten drie pijnlijke maatregelen, terwijl er opnieuw de wens uitgesproken is om tot de top vijf van de kenniseconomiën te gaan behoren. Het ISO vindt de combinatie van die maatregelen te veel. “Drie pijnlijke maatregelen zijn er twee te veel”, meent ISO-voorzitter Thijs van Reekum. “De afschaffing van de studiefinanciering, de aanpassing van reisrecht naar kortingskaart en het afschaffen van de zorgtoeslag zorgt voor een kostenstijging voor de student van ongeveer 5.000 euro per jaar.”

Het ISO is dan ook verbaasd dat er door de partijen gesproken wordt over investeren in het onderwijs. Door afschaffing van de studiefinanciering betaalt de student de rekening zelf. Bovendien stopt de overheid nauwelijks extra geld in het hoger onderwijs.

Het ISO liet al eerder weten niet blij te zijn met het afschaffen van de studiefinanciering onder de huidige voorwaarden en wijst op de gevolgen van hoge studieschulden. “Ook al is het zo dat die lening naar daadkracht terugbetaald kan worden, zie maar eens een hypotheek te krijgen met een schuld van 30.000 euro.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.