Kijken is een Kunst

Het studentredacteurschap is geen standaard kantoorbaan. Het ene moment sta je tussen feestende studenten een fotoserie te maken over de TOP week, het andere moment zit je in de stadsbibliotheek tussen stapels boeken te zoeken naar verborgen geheimen over Tilburg. Ook voor mijn artikel over Willem II ging ik de straat op, ditmaal om alle gebouwen en beelden op de gevoelige plaat vast te leggen die deden herinneren aan zijn aanwezigheid.

Het Paleis was zo te vinden. De daarnaast gelegen Gedenkzuil was ook niet te missen. Zelfs het gemeentearchief wist ik tijdens de eerste poging te bereiken. Maar… waar stond dat verrekte standbeeld van Willem II? Na een tijdje rond peddelen door de stad en een blik op mijn horloge gaf ik het op en keerde huiswaarts. Al snel kwam ik op de Heuvel terecht en terwijl ik mopperend de pedalen rond trapte, viel mijn blik op het betreffende plein. In het midden stond een enorm beeld. Van, jawel, Willem II. Wel verdorie!

Stiekem kon ik mezelf wel voor mijn hoofd slaan. Ik was immers al ontelbaar vaak langs dat beeld gefietst. In my defence: wel altijd vanaf de achterkant. Het kunstwerk was me gewoonweg nog nooit opgevallen. Dat zette me wel aan het denken, want zien we stiekem niet heel veel dingen over het hoofd? Hoe vaak kijken we eigenlijk niet écht?

Toen ik afgelopen zomer in Londen was, nam ik als echte toerist elk straatsteen in me op en schoot ik een kiekje van elk gebouw dat ook maar een klein beetje historie in zich leek te hebben. Ik had je zo kunnen vertellen hoe je in de voor mij vreemde stad van A naar B moest. Puur omdat ik onderweg zo goed oplette, bang om te verdwalen. Tilburg had ik nog nooit zo goed bekeken, ik nam alles te veel voor lief.

Met deze opgedane ervaring wil ik je dan ook graag een tip meegeven. Kijk eens goed om je heen, je eigen stad heeft stiekem zoveel te bieden. En geloof me, Tilburg wordt dan ook gelijk een stuk mooier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.