25 Leidse studenten “weggestuurd”

De universiteit Leiden heeft 25 bachelorstudenten rechtsgeleerdheid weggestuurd. De studenten hebben in vier jaar tijd niet hun bachelordiploma behaald. Gevolg: alle behaalde punten in het tweede en derde jaar werden ongeldig verklaard.

De studenten zijn de dupe van een maatregel uit 2009 die voorschrijft dat ze in vier jaar tijd hun bachelor moeten halen. Dit komt de Leidse universiteit op veel kritiek te staan. Jasper van Dijk van de SP noemt het wegsturen van de studenten ‘kapitaalvernietiging’. Paul van Meenen, onderwijswoordvoerder van D66, noemt het inleveren van studiepunten ‘in strijd met de wet’.

Decaan van de faculteit Rick Lawson bestrijdt dit en wijst op de antwoorden van Ronald Plasterk op Kamervragen die over dit onderwerp in 2008 gesteld werden. De toenmalige minster van Onderwijs bevestigde dat dergelijke maatregelen gewoon ingevoerd mochten worden.

De 25 weggestuurde studenten zijn volgens Lawson een geval apart: “We hebben elk half jaar brieven verstuurd om studenten te laten weten dat ze in de gevarenzone zaten. Een brief van ‘kijk uit!’ We zagen dan ook een grote groep studenten harder studeren en net op de tijd door de bachelor rolde.”

Een groep van 137 studenten hing het zwaard van Damocles boven het hoofd. Uiteindelijk kregen 112 van hen uitstel van de Leidse examencommissie. De 25 die overbleven hebben volgens Lawson het aan zichzelf te wijten. “De helft heeft nooit iets laten horen of gereageerd op de brieven en heeft het daarmee gewoon laten zitten. Daarnaast heeft de examen commissie het beroep van enkele mensen verworpen.” Lawson vindt het te ver gaan om het ongeldig verklaren van behaalde resultaten kapitaalvernietiging te noemen. “Eén student heeft 35 hertentamens gemaakt, dat nakijken, dat is kapitaalverspilling.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.