Spotify: muziek helpt met leren

De volgende keer dat je huisgenoten, of erger nog, je ouders weer eens gillen dat je de muziek zachter moet zetten omdat je zo toch nooit kunt leren hoef je niet meer aan de volumeknop te draaien. Onderzoek van dr. Emma Gray, in opdracht streamingdienst Spotify, toont aan dat het luisteren van bepaalde soorten muziek leren makkelijker kan maken.

Spotify geeft aan erg blij te zijn met deze informatie. Zo concludeerde Gray dat het type muziek dat je moet luisteren ook nog eens afhankelijk zou moeten zijn van wat je aan het studeren bent. Er zijn, in samenwerking met Gray, inmiddels al playlists opgesteld speciaal voor studenten.

Studenten die met wiskundige zaken bezig zijn hebben het meeste baat bij klassieke muziek met 60-70 beats per minuut. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat studenten die deze muziek draaien, gemiddeld een heel punt beter scoren. Het zijn niet alleen de beats per minuut die van invloed zijn, want ook de melodie en het toonbereik helpt studenten. Deze helpen in het geval van klassieke muziek studenten om langer te studeren en meer informatie te onthouden, volgens het onderzoek.

Miley Cyrus kan juist je redder zijn als je bezig bent met logisch denken. Ga je aan de slag met wetenschappelijke vakken of, bijvoorbeeld, talen: zet dan muziek op die je linker hersenhelft ondersteunt. Volgens het onderzoek is dat muziek met 50 tot 80 beats per minuut. Dat heeft een kalmerend effect op het geheugen en moedigt het brein aan tot het leren en herinneren van nieuwe feiten.

Echte creatievelingen kunnen het beste emotionele rock of popmuziek luisteren. Die muziek spreekt tot de rechter hersenhelft en zorgt voor dat uitgelaten gevoel waardoor je creatieve ‘juices’ weer gaan stromen. Dus knal wat Katy Perry of The Rolling Stones op vlak voordat je aan je lessen tekenen begint, en je kunt helemaal los!

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.