Digitale kwakzalverij

“Stel, je baby ligt in de box, en die wil je leren lopen. Zet je je kind dan voor een computer en laat je video’s zien, of haal je hem eruit en ga je oefenen?” Goede vraag! De directeur van het EuroCollege in Rotterdam (een particuliere hbo-opleiding voor hotelmanagement en international business) gaf het antwoord op die vraag door alle computers buiten te knikkeren. En ook weg met onderwijs via de iPad, dat hij heel toepasselijk “zoek het maar uit-onderwijs” noemt.

Nu is met een iPad an sich natuurlijk niets mis. Een prima hulpmiddel. Het gaat pas fout wanneer je de iPad ziet als het antwoord op alles. Zoals gelovigen God zien als het antwoord op alles. Mijn voorspelling: het is slechts een kwestie van tijd voordat universiteiten alle hoorcolleges online zetten, onder het mom van onderwijsvernieuwing. En met een prachtig persbericht over technische innovatie. Dé oplossing voor overvolle collegezalen! Ja, de universiteit faciliteert waardoor de student al zijn talenten kan ontplooien.

In werkelijkheid is deze digitale kwakzalverij natuurlijk gewoon de zoveelste bezuiniging. Met dank aan Maurice de Hond die als eerste begon met zijn Steve Jobs-scholen waar enkel met de iPad wordt lesgegeven. “21st century skills” noemt De Hond dat. Hoe treurig wil je het hebben? Tegen de tijd dat kinderen van nu zijn afgestudeerd, is de iPad twintig jaar oude meuk. Domme Apple-promotie, meer is het het niet. Want als de tablet écht het antwoord is op alles, waarom zijn er dan geen Android-scholen?

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.