Vastgoedvisie: Campusplein en sloop Warande

Tilburg University gaat de campus moderniseren. Prisma en Warande gaan plat, er komen twee nieuwe gebouwen en andere panden worden gerenoveerd. Ook komt er een campusplein. Kostenplaatje: 50 miljoen euro. Dat blijkt uit de vastgoedvisie van Facility Services. Het plan moet nog wel door de medezeggenschap heen.

Een maquette neemt het grootste deel van de vergadertafel van Paul Hoeijmans in beslag. De maquette lijkt op de huidige campus, tot het hoofd vastgoed twee gebouwen optilt en vervangt door twee andere panden. Zie hier de campus van 2025, een blik in de toekomst. “De campus bestaat eigenlijk uit twee delen. Het deel bij Cobbenhagen en Koopmans met veel groen wordt hoog gewaardeerd. Het deel bij Prisma en Warande staat daar kwalitatief honderd procent tegenover.”

De afdeling huisvesting begon haar onderzoek met een werkplekmeting. Momenteel heeft iedereen op TiU een eigen werkplek, terwijl veel personeel parttime op kantoor aanwezig is. “De werkelijke bezetting ligt op 45 procent. Ook hebben veel medewerkers meer ruimte dan wettelijk nodig is en hebben we veel cellenkantoren uit de jaren ’70. Iedereen zit op zijn eigen kantoor met dichte deur. Dat is niet dynamisch, er is geen interactie.” Er moeten meer open structuren komen, aldus Hoeijmans. Niet dat iedereen meteen de kantoortuin in moet, maar de cellenkantoren worden zoveel mogelijk gemoderniseerd met glas in plaats van muren. “Maar wel met deuren, voor de mensen die geconcentreerd moeten werken.”

De universiteit heeft het afgelopen jaar een ruimteverdeelmodel ontwikkeld. Werkplekken worden in sommige gevallen kleiner, de universiteit gaat indikken. “Hoeveel kantoorruimte en hoeveel collegezalen we werkelijk nodig hebben, is ook afhankelijk van de ontwikkeling van de universiteit. Demografisch gezien zullen we op termijn vijf procent groeien in studenten en medewerkers. We worden de komende jaren iets kleiner, de lijn loopt daarna weer op. Maar door het indikken hebben we minder ruimte nodig. ”

Prisma
Hoeijmans wijst op zijn maquette naar het pand van de faculteit Sociale Wetenschappen. Hij schudt met zijn hoofd. “Dit kan echt niet meer, dit pand is verouderd, het lekt, het is te warm, totaal versleten. Het pand is in 1970 neergezet als noodgebouw en staat er nu nog.” De faculteit is als eerste met een verhuizing gestart. P-laag wordt leeggemaakt en medewerkers verhuizen in 2014 naar Tias en P-hoog. Op termijn moeten de medewerkers van deze faculteit echter naar Simon verhuizen.

Het begin van een dominospel, waar bijna alle panden op de campus bij betrokken zijn. “Het personeel dat nu in Simon zit gaat het komende jaar naar Koopmans en naar Montesquieu. Daar ontstaat door het ruimteverdeelmodel en de indikking ruimte. We kunnen Simon dan renoveren en een modern kantoorconcept met open structuren invoeren. Na de renovatie kan het personeel van TSB daarheen.”

Onderwijsgebouw
Tegelijkertijd wordt P-laag gesloopt. Er komt een nieuw onderwijsgebouw van 8000 vierkante meter, met twee grote collegezalen, met zalen voor 40 en 80 personen, break-out rooms, zelfstudieruimtes en reserveerbare groepsruimtes. De nieuwbouw moet in het najaar van 2016 klaar zijn. “Iedereen roept dat er een tekort aan collegezalen is. Uit ons onderzoek blijkt dat de zalen voor 65 procent bezet zijn. Het knelt vooral bij hele grote collegezalen en bij kleinere werkgroepzalen. We willen het onderwijs gaan intensiveren. De druk op kleine zalen zal dan groter worden.  In Cobbenhagen hebben we bij de renovatie al kleine zalen bijgebouwd. Het Onderwijsgebouw moet de druk verder wegnemen.”

Het tekort aan geschikte collegezalen kan deels worden opgelost door een uniform jaarrooster en een slimmere roostering. Momenteel zit de druk met name op dinsdag, woensdag en donderdag. Op maandag en vrijdag willen veel docenten vrij zijn. “We willen de meters die we hebben efficiënter gebruiken en het gebruik van de collegezalen optrekken van 65 procent naar 75 procent. Ook zullen we, totdat het Onderwijsgebouw klaar is, meer les in de avonduren gaan geven en meer gebruik maken van de collegezalen in Tias.”

Koopmans
Het Onderwijsgebouw moet in het najaar van 2016 klaar zijn. De bouwvakkers krijgen echter geen ruimte om uit te rusten. In 2017 is Koopmans aan de beurt. Het gebouw wordt in twee fases gerenoveerd. Eerst de bovenste verdiepingen, dan de onderste. Het personeel wat daar zit gaat naar geschikte delen van PrismaS en P-hoog. “De buitenkant van Koopmans is al gerenoveerd, nu de binnenkant nog. Het gaan om het verwijderen van asbest in leidingsschachten, het vervangen van energie-installaties en het aanpassen van kantoren. Als Koopmans gerenoveerd is, zal daar meer ruimte ontstaan. We kunnen dan het personeel uit Dante (Tilburg School of Humanities) daar huisvesten.” Na de renovatie van Koopmans zijn Prisma-hoog en PrismaS niet langer nodig als dominopand. De panden kunnen dan (2018) worden gesloopt.

Dat jaar wordt als de plannen doorgaan ook gestart met de renovatie van het leegstaande Dante. Het gaat om beperkt onderhoud, want het pand moet later aan een externe partij verhuurd of afgestoten worden. Hoeijmans: “De gedeeltelijke renovatie is nodig, omdat we Dante als wisselpand willen gaan gebruiken bij de renovatie van Tias in 2019. Ook daar gaan we een modern kantoorconcept invoeren.”

Warandegebouw
In 2019 moet het Warandegebouw gesloopt worden, zo staat in de vastgoedvisie. Van buiten ziet dit pand er nog goed uit, maar volgens het hoofd huisvesting voldoet het pand niet meer aan de eisen van onderwijsintensivering. Hoeijmans: “De zalen zijn te groot of te klein. De grote collegezaal is bijvoorbeeld in 1992 gebouwd en ontworpen voor vijfhonderd mensen met een kladblok. Er zitten er nu vierhonderd met een laptop, zonder stopcontact. We krijgen de zaal niet meer gekoeld en als je in het tweede deel van de zaal zit, zit je heel ver van het scherm af en is er weinig interactie met de docent.”

Hoeijmans pakt een wit blokje van zijn maquette af en zet er een ander blauw blokje voor terug. Op de plaats van het Warandegebouw komt in 2020 een nieuw pand, met daarvoor een zogenoemd Campusplein. Het pand is bedoeld voor studieverenigingen, studentenfracties, het ondernemerscentrum en Seats2meet. Ook komt er een nieuw restaurant. “We willen hier een food court met verschillende kleine outlets, bijvoorbeeld een saladebar. En er komt een espressobar. We willen een pand vol beweging. Met studieplekken en een incubator voor student-ondernemers. Als dit pand er staat, zijn we van plan om de mensa te slopen. Daar komt later een fietsenstalling. Die fietsen zullen we ondergronds verwerken in een glooiend oplopend terrein, zodat je zo min mogelijk metaal ziet. En we gaan de Esplanadelaan doortrekken van noord naar zuid, zodat we een eenduidig beeld krijgen. De studieverenigingen verhuizen van het Esplanadegebouw naar het Campusplein. En in de Esplanade komt daardoor plek voor cultuurverenigingen. Daar was het pand ook oorspronkelijk voor bedoeld, daarom zit er ook een balletzaal en de black box.”

Financiering
De grote vraag luidt: wie gaat al dat moois betalen, nu de universiteit juist moet bezuinigen. Het gaat naar schatting om een investering van 50 miljoen euro, verdeeld over meerdere jaren. Volgens Hoeijmans is een groot deel van het geld al voorhanden. “We hadden al tien miljoen euro gereserveerd om Warande en Prisma te renoveren. Dat bedrag geven we nu uit aan nieuwbouw. Datzelfde geldt voor de mensa. Voor de renovatie hadden we bijna 8 miljoen euro uitgetrokken. Dat gaan we wel uitgeven, maar niet op dezelfde plek. En ook voor de renovatie van Koopmans hadden we al geld begroot. Het scheelt ook flink aan onderhoud, energiekosten, rente en afschrijvingen. Dat bedrag loopt op van een half miljoen naar anderhalf miljoen. Voor het ontbrekende bedrag denken we aan sponsoring door bedrijfsleven en subsidies van overheid. Die heeft ook belang bij kennisontwikkeling.”

De vastgoedvisie is door het CvB aan de medezeggenschap aangeboden als onderdeel van het concept strategisch plan en wordt in november in de Uraad besproken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.