Redactie onthullingen

Drie maanden op de redactie. Metromannen, chocoladevreters en vergadertijgers. De Univers heeft het allemaal.

Toegegeven, ik moest even omschakelen, op verschillende vlakken. Het voor mij bekende droge en onnodig moeilijke rechtentaaltje moest plaatsmaken voor het veel vlottere redactievocabulaire. Ik dacht daarnaast dat ik wel redelijk goed was in time management, maar ook op dat gebied moest ik het een en ander bijschaven. Verder was het aangeven van grenzen een hele uitdaging: ‘nee’ zeggen is niet mijn sterkste kant en ik vind gewoon Heel Veel dingen leuk. Mijn ouders kijken er al jaren niet meer van op dat ik in het weekend thuiskom en vertel dat ik weer een nieuwe uitdaging heb gevonden.

Verder klopt het redactieleven aardig met het plaatje dat ik van tevoren in mijn hoofd had. Leuke collega’s, mooie uitdagingen en afwisselend werk. Wel is het een plek van contrasten: waar iedereen heel luxe een ruime eigen werkplek met computer en telefoon heeft, is het nog wel eens vechten om schone koffiekopjes en zijn de pennen altijd zoek.

Over het algemeen wordt er gebroederlijk aan het web en magazine gewerkt, maar toch is de redactie niet altijd eensgezind. Wat zeg ik, we kennen heuse allianties! Als het ene kamp wordt gebombardeerd met musicalmuziek, slaat deze genadeloos terug met filmpjes van Feuten. Waar we aan de ene kant van de barricades geen dag zonder chocolade kunnen functioneren, worden aan de andere kant in sneltreinvaart spekjes en marshmallows verorberd. Daarnaast is de redactie qua Facebook gehalte haarscherp te verdelen in veelgebruikers en geheelonthouders. Ook wordt er regelmatig flink gediscussieerd over artikelonderwerpen en zijn uitgebreide brainstormsessies tijdens vergaderingen meer regel dan uitzondering. Na zo’n meeting met veel koffie en rommelende magen is iedereen toe aan een goede lunch.

Inmiddels heb ik ook een aardig profiel in gedachten van de vrouwelijke studentredacteuren en stagiaires: stuk voor stuk zijn ze gek op theater, chocolade, minions en droge humor. Toeval? Bij de mannen is dat wat moeilijker in te schatten. Wel zien ze zichzelf als woeste, stoere holbewoners, want de term ‘metroman’ is een verboden woord op de werkvloer. Al vraag ik me af of er op die opvallend gladde huidjes af en toe toch niet stiekem een crèmepje wordt gesmeerd.

Wat betreft de redactievergaderingen: die kan ik al een tijdje prima volgen, al was dat de eerste weken wel anders. Magazine rubrieken, de werking van de site, namen van Tilburg University besturen, commissies, afdelingen en medewerkers; ik ging met een tollend hoofd naar huis. Ja, hoewel er echt wel ruimte is voor ontspanning en jolijt, wordt er toch voornamelijk productief gewerkt. Met een 9 tot 5 mentaliteit kom je niet ver op de redactie.

Inmiddels heb ik veelgebruikte redactietermen als ‘bullshit bingo’, ‘tegenlezen’, ‘bilateraaltje’, ‘feitelijke onjuistheden’ en het immer populaire ‘duiding’ toe kunnen voegen aan mijn vocabulaire. Verder heb ik mensen mogen spreken die ik anders nooit had ontmoet. Wanneer hang jij tenslotte aan de telefoon met een pretparkdeskundige, zit je meerdere keren per week in het theater voor recensies, mag je een van je favoriete docenten de hemd van het lijf vragen of vraagt een succesvol ondernemer om jouw visitekaartje?

Kortom: op naar de volgende drie maanden!

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.