Reportage studentenhuis: Korvelseweg 190

Univers gaat met regelmaat op bezoek in een Tilburgs studentenhuis. Dit keer zijn we op de Korvelseweg.

‘Eet je dan gelijk mee?’ is de eerste vraag die ik krijg als ik opper of ik een kijkje mag nemen in het studentenhuis op nummer 190. Hoewel ik enigszins bevreesd ben voor de maaltijd die me te wachten staat, stem ik gelijk in.

Ik blijk me voor niets zorgen te maken, want de wraps die op tafel verschijnen, smaken prima. Ze zijn klaargemaakt door de huisbenjamin, de 19-jarige Simon. Huisgenoot Floris (24) – gezien zijn Indonesische achtergrond beter bekend als zelf omgedoopte pinda die geen pindasaus lust – wordt nog even door hem op pad gestuurd om crème fraîche te gaan halen. Als hij terug is, schreeuwt Simon door een toeter dat het eten klaarstaat. Al snel stroomt de rest van de huisgenoten de keuken binnen, die voor tien personen al snel te klein blijkt. Niet voor niets eten de bewoners normaal gesproken met drie of vier man tegelijkertijd, maar deze avond wordt een uitzondering gemaakt. “Ik ging per ongeluk een uur te vroeg van stage!” zegt Sanne (21) tot ieders hilariteit. ‘’Ik heb zelf al eten, maar kom er wel gewoon even bij zitten’’, zegt Amanda (23). “Volgens mij heb ik mijn teen gebroken, ik kan er nog steeds niet goed op staan”, zegt Laurien (21) bedachtzaam. Een gezellige maaltijd volgt, waarin de huisgenoten niet te beroerd zijn om wat huisroddels met me te delen.

Uiteraard is het aantal huisrelaties een geliefd onderwerp, al blijken deze niet zo vaak voor te komen. Wel heeft een van de huisgenoten een luide ex, afgelopen Kerst werden er dan ook oordopjes uitgedeeld. Het huis kent geen pandalijsten, maar wel een hamster die scheten laat en een huiskat (Frits) die binnenloopt wanneer het hem uitkomt. Ook huisfeesten en vakanties ontbreken, wel zijn de meeste huisgenoten actief naast hun studie. Studentenvereniging Vidar blijkt geliefd onder de inwoners. Ook studievereniging Complex wordt genoemd, net als het Tilburgse ijshockeyteam. Daarnaast kent het huis een hardloop groupapp, organiseren ze gezamenlijke stapavonden en staat er nog wel eens een barbecue op de planning.

Studenten wonen gemiddeld 2,5 jaar in het huis aan de Korvelseweg. Als er een kamer vrijkomt, heeft de langstwonende als eerste het recht om eventueel van kamer te wisselen. Een kookschema kent het huis niet, wel een schoonmaakrooster. Volbreng je jouw taken niet naar behoren, dan betaal je een boete die verdwijnt in de boetepot. Effectief is dit systeem zeker, want dit is het schoonste studentenhuis dat ik ooit heb bezocht. Ook wordt er fanatiek gedaan aan afvalscheiding en heeft iedereen een eigen plank in de koelkast. Overigens wil dit niet zeggen dat er nooit gesteggel is over het rooster, want tijdens het eten wordt er druk onderhandeld over het wisselen van taken. Zo schijnt zes weken vuilnisbak leeghalen gelijk te staan aan twee keer de toiletten schrobben. ‘’Misschien rolt de vuilnisbak vanzelf wel terug op z’n plek’’, merkt er eentje hoopvol op.

De inwoners zijn divers. De man-vrouw verdeling is aardig in verhouding, net als het aantal hbo en universiteitsstudenten. De leeftijden variëren van 19 tot 27. Net zo verschillend zijn de studies van de bewoners, waaronder journalistiek, accountancy, informatie- en communicatiewetenschappen, rechtsgeleerdheid en bedrijfseconomie.

Voor het eten krijg ik al een rondleiding door het huis. Het toilet bevat de nodige Loesje uitspraken, net als eye candy in de vorm van Mister Augustus. Verder laat ik me vertellen dat het huis bijna ontploft is door een combinatie van een onhandige monteur en gasleidingen uit 1944. Ook het toilet bezoeken terwijl bouwvakkers bezig zijn en je in een cementnevel je weg moet zoeken, is de huisgenoten niet vreemd. Na het wrapfestijn mag ik in twee kamers binnenkijken. De kamer van Romana (21) bevat opvallend veel roze, in de kamer van Hans (23) hangt een tof zelfportret. Ook heb ik de eer om hun kijkavond bij te wonen. Daarover kun je hier meer lezen.

Na mijn bezoek aan de Korvelseweg moet ik toegeven dat zo’n studentenhuis zo slecht nog niet is. Zoals ik mijn kijkavond-column al zei: Hoewel ik nog steeds met veel plezier in mijn uppie woon, ben ik toch blij dat ik mijn mening over studentenhuizen en kijkavonden enigszins heb kunnen bijstellen. En wie weet; mocht ik ooit de behoefte krijgen aan huisgenoten, dan wacht ik gewoon tot er daar aan de Korvelseweg een kamer vrijkomt.

[slideshow id=136]

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.