D66 wil af van verplichte contacturen

Nederland moet af van de verplichte onderwijstijd. Kwaliteit en kwantiteit hebben niets met elkaar te maken. Een uitstekend onderwijsland als Finland geeft honderden uren minder per jaar les aan hun leerlingen, maar de kwaliteit en de resultaten zijn stukken hoger dan in Nederland.

Dat staat in het witboek Onderwijs, dat door D66 is uitgebracht naar aanleiding van de Onderwijstour door Nederland. Fractievoorzitter Alexander Pechtold, onderwijswoordvoerder Paul van Meenen en de andere Kamerleden bezochten tijdens deze tour universiteiten (onder andere TiU), basisscholen, middelbare scholen, ROC’s en hogescholen. In het witboek worden tien concrete voorstellen gedaan om het onderwijs te verbeteren, waaronder dus het stoppen met de contacturen.

Ook wil de politieke partij de btw op digitale leermiddelen verlagen. Schoolboeken zitten in het 6 procent btw-tarief. Maar als dat lesboek als e-book wordt gekocht, wordt opeens 21 procent btw in rekening gebracht.

Verder wil D66 de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verbeteren. “Opleidingen in sectoren waar grote tekorten aan arbeidskrachten dreigen, zoals de zorg en de technieksector, kunnen aantrekkelijker worden voor buitenlandse studenten door ze meer in het Engels aan te bieden. Maak dan een cursus Nederlands een verplicht onderdeel van het vakkenpakket, dan bevorder je ook dat studenten mee kunnen doen in de samenleving.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.