Science fiction

Series kijken is tegenwoordig heel hip. Mijn all time favoriet is Star Trek. Fantastische afleveringen over ‘where no one has gone before’. De verhaallijn leek dun, maar de goede kijker verstond de serieuze ondertoon van morele dilemma’s en interculturele vraagstukken. Managementtrainingen gebruiken scenes uit de verschillende series om de diverse leiderschapsstijlen in crisissituaties te onderscheiden. Het meest tot de verbeelding spreekt dat de bedenker zijn tijd ver vooruit was met technologische snufjes. Gene Roddenberry was de grote inspirator van Steve Jobs, geen twijfel mogelijk. De aanraakschermen van Star Trek, PADD geheten, zijn voorlopers van de huidige iPad. De iPhone met alle sensoren in zich is niets anders dan de tricorder die Captain Kirk en zijn bemanning veelvuldig gebruikte. Beide apparaten gebruiken GPS om de omgeving te scannen, hebben camera en microfoon en leggen contact met de centrale computer van het ruimteschip of de huidige cloud. En de replicator waarmee Captain Jean Luc Picard ‘Tea, Earl Grey, hot!’ bestelt, is niets anders dan de voorloper van onze huidige 3D printer. Kortom, science fiction is werkelijkheid geworden. Dat geldt overigens ook voor het omgekeerde. Wat we voor waar aannemen, blijkt later niet waar te zijn.

Voormalig professor Diederik Stapel verzon en fraudeerde met onderzoekgegevens om in de ranking van gewaardeerde wetenschappers tot grote hoogte te stijgen. Zijn fraude leidde tot een diepe val en hij probeert zich nu te verkopen als adviseur, coach, schrijver en consultant. Echt wetenschappelijk onderzoek bleek science fiction te zijn. Jarenlang hebben we schrijver A.H.J. Dautzenberg geloofd dat hij een nier had afgestaan, zoals hij in zijn boek ‘Samaritaan’ in 2011 schreef en later bij Pauw en Witteman bevestigde. In zijn nieuwe boek ‘En dan komen de foto’s’ lezen we dat hij nooit een nier heeft afgestaan. Hij had verwacht dat de pers wel door zijn fictie heen zou prikken. Deze twee heren gaan nu samen theater maken. Ik heb een beter idee. Vernieuwing bij Star Trek en Apple blijft uit. Steve Jobs en Gene Roddenberry zijn dood. Ik stel voor dat ze Dautzenberg en Stapel inhuren. Met beide fantasten moet dat prachtige science fiction opleveren en revolutionaire technologisch ontwikkelingen. Dan wordt ‘Beam me up, Scotty’ toch nog werkelijkheid.

Hans-Georg van Liempd

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.