Studiebijsluiter universiteiten gepubliceerd

Een juiste studiekeuze maken wordt binnenkort makkelijker. Op acht maart lanceerde minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een nieuwe studiekeuzetool: Studie in Cijfers. Het gaat om de zogenaamde studiebijsluiter. Daarin staan zaken als doorstroom, studenttevredenheid en arbeidsmarktperspectief van opleidingen.

De studiebijsluiter is onderdeel van de plannen van Bussemaker om de juiste student op de juiste plek te krijgen. Zo is, als onderdeel van de wet Kwaliteit in Verscheidenheid, de aanmelddatum voor studies vervroegd naar 1 mei en hebben universiteiten de mogelijkheid gekregen om matchingsgesprekken te houden met potentiële studenten. De studiebijsluiter van Tilburg University staat hier. Studenten zijn bijvoorbeeld tevreden over de bereikbaarheid van de campus, maar minder te spreken over de beschikbaarheid van werkplekken.

Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zegt in een persbericht: “Het is goed om te zien dat de studiebijsluiter nu ook beschikbaar is voor universitaire opleidingen.”

De data wordt verzorgd door stichting Studiekeuze123. De meeste hbo-instellingen hebben al studiebijsluiters gepubliceerd, maar de universiteiten nog niet. Als eerste publiceerde de Technische Universiteit Delft haar cijfers. De rest van de universiteiten volgt nu.

Ingrid Kolkhuis Tanke, directeur van Studiekeuze123:  “De studie moet niet alleen bij de persoon passen, je wil als kiezer ook informatie over het slagingspercentage of het percentage dat binnen anderhalf jaar na afstuderen een baan heeft.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.