Voer voor VRIJMIBO

De week is rond, de kous is af, het zit er weer op, het einde is in zicht, het is vrijdagmiddag, het is tijd voor voer voor VRIJMIBO.

Univers pakte deze week uit met een thematische analyse van de plannen van de gemeentelijke partijen. Zes studentikoze thema’s werden uitgelicht en kapot-geanalyseerd. Maandag kijken we nog welke partijen voorstander zijn van structurele financiering van de studentenevenementen (hint: bijna niemand) en dan zijn we er wel klaar mee: woensdag stemmen! Kunnen we ons daarna opmaken voor het volgende verkiezingscircus: Front vs. SAM, ABVAKabo vs. Onafhankelijken. Eens kijken of de Tilburgse academische gemeenschap het opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezing gaat verslaan. Want waarom ligt dit zo laag? Bestuurskundige Julien van Ostaaijen weet meer.

In ander nieuws: de response op de Nationale Studenten Enquête (NSE) is dit jaar dik zeven procent lager dan vorig jaar en ligt op een treurige 29.2 procent. Behalve dat natuurlijk niemand zin heeft om een enquête in te vullen, was dit jaar de wervingsperiode twee weken korter en daar kan nog wel eens de oorzaak liggen, meent Rudy Neggers, marktonderzoeker bij Tilburg University. De oordelen die uit de enquête voortvloeien, worden nu ook voor universiteiten gepubliceerd. Deze zogenaamde studiebijsluiter is onderdeel van de plannen van Bussemaker om ‘de juiste student, op de juiste plek’ te krijgen.

Woensdag, opiniedag. Eline van Hoek, van de Landelijke Kamer van Verenigingen, vindt studentenvereniging geen kitsch, maar kunst. Ze schrijft: “Een hechte jaarclub, dispuut en commissies hebben mij meerwaarde gebracht en hebben mij zelfs gestimuleerd om harder te studeren voor mijn tentamens. Ik moest er in mijn eerste jaar toch niet aan denken om weg te moeten uit mijn studentenstad waar ik het zo naar mijn zin had!” Ze vreest dat het Kabinet het studentenleven gaat slopen met haar hervormingen. Is dat erg? Of zal het studentenleven zo hardnekkig zijn als onkruid? Laat het weten.

Donderdag was in het kader van de Boekenweek schrijver Ilja Leonard Pfeijffer in Tilburg. Hij is op zoek naar de ziel van de stad. De schrijver ging op de campus in gesprek met oud-campusdichter Arthur Kok. Univers interviewde hem. Zaterdag zal hij spreken op TiLT: Tilburg Literair en Theater. Zijn eerste bevindingen zijn overigens te lezen in nrc.next.

Daarnaast was Univers te gast bij Huize Vleespret: lees ons verslag en bekijk de foto’s.

En o, ja. Gemeenteraadsverkiezingen. Dus: Rutte was te gast bij de Fontys en het niveau van de vragen was hoog, GroenLinks wil vlak voor de verkiezingen huurtoeslag voor studentenkamers realiseren en happy hours werden opeens een lokale politieke speelbal. Want het moet toch ergens overgaan. Inhoud mensen!

Prettig weekend en tot volgende week!

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.