Eindelijk besluit over struikelvakken

De inhoudelijke eisen aan het bindend studieadvies (BSA) zijn vandaag door de Universiteitsraad geloodst. De deur naar het opnemen van struikelvakken in de BSA staat op een kleine kier, maar de studentenfracties blijven de toegang blokkeren.

Rector Magnificus Eijlander en de studentenfracties bereikten in de afgelopen Universiteitsraad een compromis in deze langlopende kwestie.

Faculteiten moeten ieder voorstel om een struikelvak op te nemen in het BSA onderbouwen. Zo moeten ze met feitelijke argumenten komen waarom zo’n vak een struikelvak is en moet het vak een voorspeller van studiesucces zijn – het doel van het BSA. Daarnaast moet de faculteit aantonen dat het vak geïntensiveerd is, om te voorkomen dat studenten bij bosjes sneuvelen. Ook moeten opleidingscommissies en faculteitsraden instemmen met de voorstellen van de faculteitsraad: de discussie over het opnemen van struikelvakken in een opleiding moet zoveel mogelijk op de faculteiten gebeuren.

Fracties in de Universiteitsraad kunnen de voorstellen echter blijven blokkeren. De studentenfracties bedongen dat er in de Universiteitsraad ‘open’ gediscussieerd wordt over de voorstellen: zelfs als een voorstel voor een struikelvak voldoet aan alle voorwaarden, kan de Universiteitsraad een dergelijk voorstel alsnog afschieten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.