Google doorzoekt geen mail studenten meer

Google stopt met het doorzoeken van e-mails de 30 miljoen onderwijsaccounts in haar beheer. De zoekgigant deed dat voorheen om informatie te vergaren voor advertentie-doeleinden. Het bedrijf voert als reden aan dat ze de ‘educatieve ervaring’ wil vergroten en studenten beschermen.

Google scande voorheen de e-mails van deze accounts om advertenties uit te kunnen zetten op andere sites. Dit zal niet meer gebeuren, laat Google weten. Daarnaast zal de App for Education-dienst geen reclame meer bevatten. Voorheen stonden advertenties standaard uit, maar konden ze worden aangezet door administratoren. Deze optie is nu verwijderd.

Corno Vromans van de afdeling Library & IT Services van Tilburg University zegt: “Ik juich iedere ontwikkeling toe waarmee de privacy beter gewaarborgd is. Het contract dat TiU met Google heeft afgesloten voldoet aan de zienswijze van het College Bescherming Persoonsgegevens. Dat hebben we alleen voor mekaar kunnen krijgen omdat de contractonderhandelingen landelijk gevoerd zijn namens alle instellingen in het hoger onderwijs. Deze samenwerking is blijvend nodig omdat we als TiU (en geen enkele afzonderlijke universiteit in Nederland) geen enkele invloed kunnen uitoefenen op leveranciers als Google.”

Tilburg University is één van de universiteiten die aangesloten is bij deze dienst van Google.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.