Tilburg scoort beter bij NSE

Studenten van Tilburg University zijn erg tevreden over de horeca op de campus (4,1) en over de bereikbaarheid van de universiteit (4,4). Ze zijn minder tevreden over de beschikbaarheid van  werkplekken (3,2). Dat blijkt uit cijfers van de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête (NSE).

3.559 Tilburgse studenten vulden de enquête in, de antwoorden zijn verwerkt in 17 hoofdthema’s. Het gaat onder meer om het niveau van de docenten, de groepsgrootte, huisvesting, sfeer, studielast en studiefaciliteiten.

De tevredenheid over deze zaken fluctueert per opleiding flink, zo blijkt uit een vergelijking tussen de verschillende bachelorstudies van TiU. Zo geven studenten Economie de docenten een 4,2. De docenten bij de studie Sociologie krijgen een 3,5.

De NSE is erg belangrijk voor de werving van nieuwe studenten. Middelbare scholieren gebruiken de resultaten om te bepalen aan welke universiteit ze willen studeren. Ook worden de uitslagen in sommige internationale rankings verwerkt. De slechte uitslag in de NSE in voorgaande jaren was een van de redenen van de universiteit om te willen investeren in de kwaliteit van onderwijs.

Respons
Opvallend is dat van sommige studies zoals Psychologie en Rechtsgeleerdheid geen studentenoordelen beschikbaar zijn. Volgens een woordvoerder van Studiekeuze123, heeft dat regulier te maken met het aantal studenten dat de enquête heeft ingevuld. Om de anonimiteit te waarborgen en een representatief oordeel te krijgen, moet per opleiding een minimaal aantal studenten meedoen. Bij kleine studies vullen soms niet genoeg studenten de enquête in. Waarom er ook van rechtsgeleerdheid en psychologie, beiden toch grote studies, geen studentenoordelen beschikbaar zijn, kon vanochtend niemand bij Studiekeuze123 verklaren. Mogelijk is er een technische reden, dat wordt naar aanleiding van de vragen van Univers uitgezocht. Er zijn volgens de Tilburgse universiteit wel studenten die de enquête hebben ingevuld. Wel is de totale respons gedaald. 29 procent van de Tilburgse studenten vulden de enquête in, 7 procent minder dan in 2013. Die daling is ook zichtbaar bij andere universiteiten, iets wat wordt veroorzaakt door de kortere wervingstijd van respondenten.

Beste universiteit?
Uit de cijfers van de NSE is niet direct af te leiden welke universiteit nu het beste is. De onderzoekers doen dit bewust niet, omdat de resultaten per opleiding wisselen en middelbare scholieren daarom beter per opleiding kunnen vergelijken en niet per universiteit. Om te bepalen wat nu de beste universiteit is, moeten alle uitslagen van de verschillende opleidingen van de Nederlandse universiteiten bij elkaar opgeteld en vergeleken worden.

TiU heeft dit gedaan. De algehele tevredenheid over de studie (op een schaal van 1 tot 5) is volgens deze vergelijking gestegen van 3,92 in 2013 naar 4,00 in 2014. “Hiermee scoort Tilburg University hoger dan het landelijk gemiddelde (3,98) en stijgt Tilburg University landelijk  bij de universiteiten  van een tiende plaats in 2013 naar een zesde plaats in 2014”, aldus de universiteit. Onduidelijk is waarom Tilburg het nu al beter doet, terwijl de investeringen uit het strategisch plan nog niet gedaan zijn. Mogelijk heeft dit te maken met de prestatieafspraken, waardoor onder meer het aantal docenten met een BKO-certificaat is gestegen.

In een reactie laat rector magnificus Philip Eijlander weten blij te zijn dat TiU het in de NSE beter doet dan in voorgaande jaren. “Dat is uiteraard goed nieuws. Het is lastig om te verklaren waaraan dat precies ligt. Laten we hopen dat het een trend is die zich doorzet. We zijn nu een goede middenmoter en wat mij betreft moeten we door naar de top drie. Dat betekent doorgaan met de ingezette lijn van werken aan onderwijskwaliteit, puntjes op de i zetten en kijken hoe we kunnen werken aan onze mindere punten. Kwaliteitszorg betekent dat je in feite permanent werkt aan verbetering. Ik wil uiteraard onze docenten en onze ondersteuners op dit vlak complimenteren met deze vooruitgang.”

Update 12.50 uur: Studiekeuze123 meldt dat er wel voldoende studentenoordelen beschikbaar zijn van de studies Rechtsgeleerdheid en Psychologie, maar dat die door technische problemen niet zichtbaar zijn. “Het blijkt dat er vannacht met het inladen van de resultaten een aantal studentenoordelen per abuis niet zijn meegenomen. Er zijn dus wel resultaten beschikbaar, maar ze moeten nog worden ingeladen. Onze technische afdeling is dit zo snel mogelijk aan het herstellen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.