‘Molestatie homo’ blijkt hoax

Van een ‘geschokt’ COC tot honderden reacties vol afschuw van de mensen op straat. Het nieuws over een 25-jarige homoseksuele jongeman die afgelopen zaterdagavond in Tilburg zwaar zou zijn mishandeld, hield de gemoederen deze week flink bezig. Voor niets, zo blijkt. De molestatie was een hoax van stichting Roze Maandag.

Het 25-jarige slachtoffer zou met zijn vriend door de Heuvelstraat hebben gelopen toen zij door vier mannen werden uitgemaakt voor “vieze kankerhomo’s”. Een van de mannen zou het slachtoffer tegen de grond hebben geslagen en meermalen in het gezicht hebben getrapt. De dader ging ervandoor. Het zou gaan om vier mannen van rond de twintig jaar met een getinte huidskleur.

Homo-evenement Roze Maandag van de Tilburgse kermis wilde middels dit “ludieke nieuwsbericht” een statement maken tegen intolerantie naar homo’s in Nederland. Zo becijferde het CBS vorig jaar nog dat 22 procent van de homoseksuele mannen en 30 procent van de lesbiennes zich niet veilig voelt.

Ook de burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, wist van de ‘actie’ van stichting Roze Maandag. Hij sprak in uiterst felle bewoordingen zijn afschuw uit over de mishandeling. Een woordvoerster zegt dat de burgemeester heeft meegewerkt omdat hij de onveiligheidsgevoelens bij homo’s een “serieus thema, met een serieuze boodschap” vindt. Ze kon nog niet zeggen hoe Noordanus terugkijkt op de actie.

Stichting Roze Maandag zegt dan ook blij te zijn met alle steunbetuigingen. “Het feit dat zo veel mensen geweld tegen homo’s afkeuren, doet ons goed. We wilden een stukje bewustzijn creëren. Dat is hiermee gelukt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.