Opstellers petitie ’teleurgesteld’ over reactie CvB

Opstellers petitie ’teleurgesteld’ over reactie CvB

De reactie van het College van Bestuur op de overhandigde petitie van hoogleraren is ‘erg teleurstellend’.  Het bestuur zou een inhoudelijke discussie ontlopen. “Er staan geen details in de brief. De reactie toont vooral het onvermogen of onwil om keuzes te maken.” Dat schrijven de zes hoogleraren in een brief aan het CvB.

Eerder stelden de hoogleraren een petitie op, waarin ze het bestuur vragen het beleid van de universiteit aan te passen. Het CvB zou te veel voor winstmaximalisatie gaan. Er worden geen heldere keuzes gemaakt door de bestuurders en er wordt onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de wetenschappers, menen ze. De petitie die 161 keer getekend werd, werd donderdagmiddag overhandigd aan Koen Becking.

Het CvB kwam vrijdag, samen met de decanen, met een reactie. Ze schreef daarin: “Tilburg University streeft voortdurend naar verbetering, en de petitie geeft een aantal waardevolle suggesties met betrekking tot de maatregelen die de universiteit moet nemen als onderdeel van dat streven. (…) Het menselijk intellect is onze belangrijkste waarde, en academische normen en prestaties bepalen onze ambitie. (…) Tegelijkertijd moet er antwoord gevonden worden op de afnemende publieke financiering.”

De petitie was online gezet door Eric van Damme (TiSEM), Cyrille Fijnaut (TLS), Marc Groenhuijsen (TLS), Arjen van Witteloostuijn (TiSEM), Siegwart Lindenberg (TSB) en Aart de Zeeuw (TiSEM). Zij schrijven nu aan het CvB: “We asked for a discussion on content, and you promised that you would invite us. You, however, did not and still do not follow up on that promise. Rather than engaging in face-to-to-face discussion, you seem to evade it. (…) The response is disappointing since it neglects the fact that the petition has not only been initiated, but has also been signed by 161 persons. Your response also neglects that several persons did not sign because they feared negative repercussions if they would.”

“As said, we are disappointed by your response as it does not go to the heart of the matter. We believe that it also sends the wrong signal to the university community, and will be interpreted as such. When differences of opinion exist, there are two possible responses: pretend that they are not there and continue; or discuss them, in order to sharpen the view on the merits and weaknesses of the different points of view. In your response, you have chosen the first option. In our view, the latter is more rational and the only one fitting for a university.”

De gehele brief die dit weekend door de wetenschappers aan het CvB is gestuurd, kun je hier lezen. Vrijdag wordt om half één de petitie overhandigd aan Jan Hommen, voorzitter van het Stichtingsbestuur. Daarna volgt een gesprek met Hommen.

Het College van Bestuur van Tilburg University laat naar aanleiding van de reactie van Van Damme en consorten weten dat het op korte termijn de opstellers van de petitie zal uitnodigen voor een gesprek.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.