Holy Coffee

Een veelbesproken onderwerp van deze zomer: het allernieuwste Starbucks-filiaal, in Tilburg welteverstaan. Diegenen die niet zoveel met peperdure koffie van doen hebben, zullen het heugdelijke nieuws misschien gemist hebben. Mijn sociale media ontploffen echter van de berichten over de hippe koffiezaak die zich nu op de universiteit gevestigd heeft. Euforisch gillende meisjes vooral, die het fantastisch vinden dat ze in het nieuwe collegejaar met een hip bekertje (met je eigen, fout-gespelde naam erop natuurlijk) over de campus kunnen banjeren en interessante dingen kunnen bestellen zoals soya-latte en indian chai. Want dat hebben ze in de huidige kantine inderdaad niet.

Ik vind het maar overdreven, die consternatie. Ik bedoel, natuurlijk is een lekker bakje goede koffie tussen de colleges door een verademing, maar mijn studentenportemonnee wordt echt niet vrolijker van een bekertje Starbucksdrank als ik er minimaal vier euro voor moet neerleggen. En zo veel lekkerder is ‘ie dan ook weer niet, laten we dat alsjeblieft toegeven. Ik klink als een verbitterde krent nu ik zo over de heilige Starbucks preek, maar is het niet wat overdreven om ons in de schulden te drinken voor een bekertje massaproductie? Het is in feite wel een beetje de McDonalds onder de dranken, toch?

Ik heb er niets op tegen dat de koffiemagnaat zich nu ook op de universiteit bevindt. En mensen mogen van mij zoveel frappuccino’s bestellen als ze willen. Ik word alleen een beetje moe van de in mijn ogen ware hipsters van tegenwoordig; de mensen die graag ‘interessante’ dingen zeggen, ‘goede’ dingen doen en Starbuckskoffie drinken om te pronken met het wit-groene bekertje. Dat vind ik een beetje jammer. Ik zal niet beweren dat ik zelf nooit een Starbucksfiliaal bezocht heb of op de universiteit nooit een drankje bij de koffiezaak halen zal. Ik kan echter in alle eerlijkheid toegeven dat ik niet hoor bij de harde kern van de Starbucksfanclub en dat het me eigenlijk niet zo heel veel uitmaakt of mijn koffie uit de automaat van de universiteit of uit de automaat van de Amerikaanse koffiemagnaat komt. Maar oké, mocht ik nu in het komend collegejaar ineens een verslaving aan doubleshot espresso’s ontwikkelen vanwege enorme scriptie- en afstudeerstress, weet ik in ieder geval waar ik terecht kan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.