Update: LKvV stuntelt met aanmeldingscijfers

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) presenteert cijfers mooier dan ze in werkelijkheid zijn. In Tilburg en Enschede zou het aantal aanmeldingen bij studentenverenigingen zijn toegenomen met maar liefst veertig procent. Een zeer rooskleurig bericht dat niet blijkt te kloppen.

In Tilburg zijn twee studentenverenigingen aangesloten bij de LKvV: Plato en Olof. Elk jaar geven zij begin september de inschrijvingsaantallen door. De LKvV maakt vervolgens de landelijke cijfers bekend. Zo verscheen afgelopen zondag een schreeuwend persbericht: “De ruim 9500 nieuwe leden die zich dit jaar inschreven, is wederom een nieuw record. Opvallende uitschieters zijn Tilburg en Enschede, daar stegen (sic!) het aantal nieuwe eerstejaars zelfs met ruim 40%”. Hier gaat de organisatie de fout in.

Het aantal inschrijvingen wijkt af van het aantal mensen dat daadwerkelijk lid wordt. Zo schreven ongeveer tweehonderd studenten zich in bij TSC St. Olof. Het aantal eerstejaars dat uiteindelijk ook lid is geworden, is 137. Dit betekent dus dat de peiling van begin september niets zegt over het werkelijke aantal nieuwe leden. Het daadwerkelijke groeipercentage bij Olof is 13%.

Goed-nieuws-show
Het feit dat de LKvV alleen kijkt naar de voorlopige inschrijvingen, verklaart de aankondiging van veertig procent. Hoewel… verklaart? Geheel onduidelijk is hoe dat percentage precies tot stand is gekomen. Met ongeveer tweehonderd voorinschrijvingen bij Olof dit jaar en 120 vorig jaar, komt dit neer op een groeipercentage van 67%. Het is mogelijk dat Plato’s groei zo tegenvallend was, dat de twee verenigingen samen op een gemiddelde van veertig procent eindigen. Plato kon helaas geen duidelijkheid geven over de cijfers, maar het is erg onwaarschijnlijk dat Plato in die zin kan compenseren voor Olof.

De LKvV lijkt haar rekenfout zelf ook in te zien. Intussen is het hoera-veertig-procent-groei bericht op de site aangepast. Iets aan de late kant, want het nieuws is in de tussentijd klakkeloos overgenomen door de Volkskrant, Nu.nl, Nosop3, De Telegraaf en PowNed.

Waarom presenteert de LKvV cijfers die volkomen de plank misslaan? Een stomme rekenfout? Of willen ze een mooier beeld schetsen dan de werkelijkheid? Wat Olof betreft hoeft er over de aanwas trouwens niet gelogen te worden. De oudste Tilburgse studentenvereniging vindt de (echte) 13% groei al mooi genoeg.

Update: LKvV: “Zoals we al vermoedden is er inderdaad een fout in onze inventarisatie geslopen”. Alle tellingen zijn opnieuw gedaan en gecontroleerd. Hiermee komt de groei van het landelijke aantal aanmeldingen neer op twee procent. Dit is een stuk minder dan de eerder gemeldde twaalf procent.

Gedurende de inventarisatie zijn de inschrijvingen voor de introductieperiode en de inschrijvingen voor de studentenvereniging door de war gehaald. “De gegevens die de afgelopen jaren verzameld zijn, blijken dus niet allemaal consequent over inschrijvingen te zijn gegaan”, legt LKvV-voorzitter Anne Kamp uit. “In het vervolg gaat er consequent naar inschrijvingen gevraagd worden om verwarring te voorkomen.”

Dan is er nog een ander punt waar de LKvV verwarring mee zaait. Ieder jaar peilt de organisatie het aantal inschrijvingen aan het begin van het jaar. Deze uitslagen worden vervolgens gepubliceerd en door veel media overgenomen als daadwerkelijke nieuwe leden. Dit klopt niet. Zoals bijvoorbeeld bij Olof het geval is, wordt lang niet iedereen die zich inschrijft ook uiteindelijk lid. Volgens Kamp is studentenvereniging Olof echter een uitzondering, en is bij de meeste verenigingen het aantal inschrijvingen wel een goede maatstaf voor het aantal leden.

De LKvV zal binnenkort de juiste cijfers bekend maken.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.