Universiteiten vechten voor hoog collegegeld

Acht Nederlandse universiteiten (waaronder Tilburg University) gaan in cassatie tegen de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof.  Dit gaat over de kosten van een tweede studie. Het gerechtshof gaf SCAU (Stichting Collectieve Actie Universiteiten) afgelopen zomer gelijk en besloot dat de zaak inhoudelijk moet worden behandeld. De universiteiten vinden de consequenties van die uitspraak te groot en gaan daarom naar de Hoge Raad.

SCAU stapte naar de rechter omdat zij de kosten van een tweede studie onredelijk vinden. Het collegegeld daarvan is vaak veel hoger dan de studiekosten en kan oplopen tot 32.000 euro per jaar. Daarbij vindt de stichting het onrechtvaardig dat studenten niet de kans kregen om een klacht in te dienen. Onder andere Tilburg University wil voorkomen dat de Hoge Raad de hoogte van het collegegeld gaat controleren en dat gedupeerde studenten mogelijk geld terugkrijgen. “We zijn in cassatie gegaan omdat we meer duidelijkheid willen van de Hoge Raad. Het Hof heeft in haar vonnis van afgelopen zomer onvoldoende gemotiveerd dat er sprake zou zijn van onvoldoende rechtsbescherming van de aankomende student”, zo laat Tilburg University weten.

Het is nog even afwachten op een oordeel. Dat wordt op z’n vroegst binnen een jaar verwacht. “Wij betreuren het dat hiermee onnodig en andermaal vele studenten nog langer in onzekerheid worden gelaten over de mogelijkheid om een tweede studie te kunnen volgen tegen een redelijk tarief”, zo vertelt Cees Zweistra, voorzitter SCAU. “Bovendien moeten studenten die al een zeer hoog instellingscollegegeldtarief hebben betaald nu nog langer wachten voordat duidelijk is of zij geld terugkrijgen. Het lijkt erop dat universiteiten koste wat het kost willen voorkomen dat de hoogte van de tarieven voor tweede studies inhoudelijk wordt beoordeeld.”

SCAU bestaat sinds 2011, lees in dit artikel hoe de ‘oorlogsverklaring’ begon. Ben je het ook niet eens met het hoge collegegeld voor een tweede studie? Dan kun je hier samen met SCAU in actie kunt komen.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.