Stichting tegen hoog collegegeld

Een groep studenten heeft een ‘juridische oorlogsverklaring’ gestuurd aan de Colleges van Bestuur van vijf universiteiten. Volgens de studenten vragen universiteiten te hoge instellingscollegegelden voor het volgen van een tweede master.

De studenten hebben zich verenigd in de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU). In de brief, die werd verstuurd naar de universiteiten van Utrecht, Leiden, Tilburg en Amsterdam (UvA en VU), doen de studenten een beroep op de wet openbaar bestuur. Ze vragen, via een advocaat, om de stukken die inzicht geven in de onderbouwing van de verhoging van het collegegeld. De stichting dreigt anders juridische stappen te ondernemen.

Cees Zweistra, woordvoerder van SCAU, stelde in interview met het nieuwsmedium van de VU, Ad Valvas: “Wij storen ons aan de arrogantie waarmee de universiteitsbesturen misbruik maken van hun bevoegdheid om de instellingscollegegelden voor tweede studies exorbitant te verhogen, zonder fatsoenlijke onderbouwing.”

Zweistra betwijfelt of de hoge instellingscollegegelden niet het wettelijke maximum overschrijden. “Het is bedoeld om instellingen de gelegenheid te geven om de rijksbijdragen te compenseren, maar dit gaat om veel hogere bedragen. Het lijkt erop alsof de wet wordt misbruikt.”

De stichting wordt gesteund door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De Facebook van de stichting telt al meer dan duizend leden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.