Klikocontrole valt niet in goede aarde

Brekend nieuws: onrust over de controle van het afval in de Tilburgse kliko’s. Vanaf december controleert de gemeente of je je afval wel goed hebt gescheiden in je duo-bak. Doe je dit niet, dan kun je een gele of oranje kaart krijgen. Ben je drie keer te lui geweest om je afval te sorteren, dan krijg je een rode kaart en wordt je bak niet of maar voor de helft geleegd. Bovendien kun je een boete krijgen van negentig euro.

Stadsgezicht meldde deze week dat de gemeente in totaal 40.000 controles heeft uitgevoerd op de duo-bakken. In totaal zijn er 2877 gele, 252 oranje en 33 rode kaarten uitgedeeld. Ook werden er negen boetes uitgeschreven. Het betreft een proef en duurt één jaar. Met de pilot wil de gemeente de inwoners van Tilburg stimuleren om hun afval beter te scheiden.

‘#Klikostasi’
De maatregel valt niet overal in de smaak. Op Twitter wordt flinke kritiek geuit: ‘Volkomen oncontroleerbaar als de bakken niet afsluitbaar zijn’, ‘Dumpen in andermans bak is al eeuwen schering en inslag’ en ‘Bevolking (her)opvoeden vind ik prima, maar svp geen dreigtaal op de kaarten #klikostasi’.

Het is zelfs zo erg dat GroenLinks aanstaande maandag een motie gaat indienen in de gemeenteraad.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.