De Socioloog des Vaderlands

Er is een dichter des vaderlands. Een denker des vaderlands. En voor wie niet van denkers houdt: er is ook een doener des vaderlands. Er is een kok des vaderlands. En ook een componist die muziek maakt voor en door het vaderland. Weet u trouwens dat er ook een werkeloze des vaderlands is die het wereldwijde web onveilig maakt? En over het internet gesproken, er is ook een blogger des vaderlands. Én een gamer des vaderlands. Afgelopen 14 december 2014 was trouwens de sneeuwstorm des vaderlands. Inderdaad: niet alleen mensen kunnen het illustere predicaat ‘des vaderlands’ dragen, ook musea, muziek en – onze persoonlijke favoriet – de kroket kunnen dat zonder veel moeite. Maar een Socioloog des Vaderlands? Nou, die is er niet – nog niet – en dat terwijl er juist zo’n behoefte aan is. Bijvoorbeeld om te duiden waarom er tegenwoordig zo veel in de naam van het vaderland dient te gebeuren.

Ja, waarom gebeurt dat nu eigenlijk? Die antwoorden kunnen we vinden in de doorgedreven globalisering en individualisering van de Nederlandse samenleving. We kunnen worden wie we willen, studeren wat we willen en vervolgens ook het beroep kiezen dat we willen. We kunnen trouwen met wie we willen en er vervolgens weer voor kiezen om ervan te scheiden. We worden geconfronteerd met een schier oneindige hoeveelheid mogelijkheden, en juist op dat moment is er nood aan een Socioloog des Vaderlands, en wel om twee redenen! Om te beginnen werpt dat oneindige aantal mogelijkheden de vraag op of er nog iets is dat ons bindt. Mensen gaan op zoek naar het gemeenschappelijke- naar dichters, gamers, kroketten, maar ook Sociologen des Vaderlands die binden. Maar daarnaast moet de Socioloog des Vaderlands juist die illusie van de doorgedreven keuzevrijheid kunnen doorprikken. Want ondanks de idee dat we kunnen doen en laten wat we willen, blijven we geconfronteerd met verschillende belemmeringen. De Socioloog des Vaderlands weet als geen ander dat sociale afkomst (om maar iets te noemen) nog sterk bepalend is voor je levenskansen. En zo, denken wij, is naast een kroket of werkloze des vaderlands, uitgerekend een Socioloog des Vaderlands bittere noodzaak.

Daarom bombarderen wij ons hierbij tot Socioloog des Vaderlands- voor en door het volk, inspelend op de actualiteit om een diepgravende achtergrond te geven bij prangende kwesties. Dat is wat u van ons mag verwachten. Rest natuurlijk de vraag waarom de Socioloog des Vaderlands een duo is. Sociologen houden van groepen mensen. En het kleinst mogelijke groepje bestaat nou eenmaal uit twee. En daarbij: we hebben natuurlijk ook nog meer te doen dan een beetje de hele dag de Socioloog des Vaderlands uithangen – een kwestie van arbeidsdeling.

Uw sociologen Peter Achterberg & Tim Reeskens

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.