BEST: College doet concessies

Het College van Bestuur doet enkele concessies naar de Universiteitsraad over BEST: de bundeling van de ondersteunende diensten wordt gerealiseerd zoals in het Strategisch Plan overeen gekomen is. De targets zijn aangepast; het resultaat van BEST – geraamd op 5,5 miljoen – wordt nu een bandbreedte met een besparing van vier miljoen euro als ondergrens en 5,5 miljoen euro als bovengrens.

BEST komt daarbij dichter bij het Strategisch Plan 2014-2017 te staan. BEST vloeit voort uit hoofdstuk zes van dat plan: “Arbeidsorganisatie: kiezen voor een slanker, slagvaardiger en flexibeler.” Daarin werd overeengekomen om vier miljoen te besparen op de overhead: 1.5 miljoen zou uit het huisvestingscompartiment komen, de resterende 2,5 miljoen euro uit besparingen op het ondersteunende personeel (oftewel 40 tot 43 fte volgens verschillende U-raadleden).

BEST wilde in totaal 5,5 miljoen euro besparen: 3,5 miljoen euro (58 fte) op het ondersteunende personeel, vijf ton subsidie aan het Nexus Instituut werd geschrapt en anderhalf miljoen euro werd bespaard op de huisvesting. Er ontstond dus een verschil van één miljoen euro tussen de bezuinigingsdoelstelling op het personeel van het Strategisch Plan en BEST.

1 miljoen extra
Dit verschil van één miljoen euro werd door het College uitgelegd aan de hand van drie argumenten: de universiteit wil haar onderwijs intensiveren, ‘meer handen aan het bord’ scheppen en heeft daarvoor meer geld nodig, de financiële situatie van de universiteit is slechter dan eind 2013 voorzien werd en de personeelsformatie ontwikkelde zich niet in de gewenste richting. Nederlandse universiteiten moeten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, als onderdeel van de prestatieafspraken, het aantal werknemers dat zich niet met onderwijs en onderzoek bezig houdt reduceren. Bij Tilburg University gebeurde dit zoals gewenst, maar tegelijkertijd nam ook het aantal wetenschappers aan de universiteit af.

De medezeggenschap vond deze argumenten te zwak om een extra besparing van 1 miljoen euro te verantwoorden. Marinus Verhagen van vakbondsfractie Abvakabo: “Ik sta iedereen bij die op basis van deze argumenten ontslagen gaat worden.” De financiële situatie van de universiteit is nog tot 2018 goed, bleek toen de begroting van 2015 vastgesteld werd. De ‘meer handen aan het bord’-discussie wordt binnen de universiteit al langer gevoerd en het argument van de ‘ratio’ tussen het wetenschappelijke- en ondersteunende personeel werd al eerder weggehoond door de Universiteitsraad, redeneerde Verhagen. In de woorden van Tjits Roselaar van de fractie Onafhankelijken: “Dat miljoen extra verschil kan niet alleen verklaard worden door deze drie argumenten.”

Het College werd gevraagd waarom ze voorstelt om 58 fte te bezuinigen. Waar komt dat getal vandaan? Becking antwoordde dat er nu eenmaal een getal moest komen, vanwege pragmatische redenen: onvoldoende uitleg, oordeelden de fracties.

Vier punten
Na een schorsing adresseerde Collegevoorzitter Becking vier punten: de target van BEST werd aangepast. In plaats van een hard resultaat van 5,5 miljoen euro, gaat het College nu uit van een bandbreedte. Het maximum ligt op 5,5 miljoen, de ondergrens op vier miljoen- het bedrag uit het Strategisch Plan. Voor TiU-International en studentenfractie Front was de bundeling van alle ondersteunende diensten een breekpunt. Het College en de kwartiermakers van BEST droegen het volgende compromis aan: de formulering zoals die in het Strategisch Plan stond wordt leidend. Er was discussie tussen Tobias Klein, de voorman van TiU-international en Collegevoorzitter Becking over de exacte formulering. Uiteindelijk werd besloten de nieuwe versie van de strategische beleidskeuze af te wachten: deze stuurt het College voor vrijdag naar de Raad.

Roselaar van de Onafhankelijken vroeg het College naar het tijdpad van BEST. In haar ogen liep het College achter op haar eigen planning. Becking wees dit van de hand en zei dat ze in principe heel 2015 nog hebben voor de tweede fase van BEST. “We hebben wel wat snelheid nodig”, erkende Becking. Als laatste – om het vertrouwen van de fracties in BEST terug te krijgen – gaat Becking BEST ‘in elke opzicht leiden’. Hij liet de vergadering weten erg gemotiveerd te zijn om met de kritiek van de fracties aan de slag te gaan.

Het College komt voor de Universiteitsraad van vrijdag met een herziene versie van de strategische beleidskeuze waarin de nieuwe bandbreedte van BEST staat en waarin de bundeling van de diensten geherformuleerd gaat worden. Vrijdag wordt er een advies gegeven over de strategische beleidskeuze waaraan BEST ten grondslag ligt. De fracties werd nog niet gevraagd om een voorlopig advies. Verhagen sloot optimistisch af: “Ik ben blij dat het College op dit punt wat beweging laat zien.”

Lees hier ons dossier over BEST.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.